Antić: Naftne kompanije da ne reaguju ishitreno zbog napada na Saudijsku Arabiju

© AP Photo / Nabil al-JuraniNafta
Nafta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cena derivata na benzinskim stanicama u Srbiji neće poskupeti u prvim danima nakon terorističkih napada u Saudijskoj Arabiji, uveren je ministar energetike Aleksandar Antić.

On je rekao da su poslednji događaji u Saudijskoj Arabiji svakako u prvi mah izazvali „značajan rast cena sirove nafte na svetskom tržištu“, te da će se tek videti kako će se to dalje odraziti na cenu i snabdevanje.

„Nema dileme da Srbija, kao uvozno-zavisna država, kada je sirova nafta u pitanju, duboko zavisi od cene sirove nafte na svetskom tržištu. Ipak, sada treba sačekati stabilizaciju na tržištu, koja se svakako dešava, i u narednim danima videti kako će se ti događaji reflektovati na cenu u našoj zemlji“, rekao je Antić novinarima.

„Videli ste da je cena sirove nafte porasla za dvadesetak odsto, ali je posle došlo do laganog pada cene. Danas je cena sirove nafte nekih desetak odsto veća nego pre ovog terorističkog napada“, rekao je Antić.

On je naglasio da očekuje od proizvođača, trgovaca i uvoznika da apsolutno profesionalno prilaze ovoj situaciji i „da ovaj pik tretiraju kao bilo koji drugi pik, kako sa te strane ne bismo imali neku dodatnu nervozu koja bi kreirala rast cena derivata“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala