Rusija, Turska i Iran će nastaviti zajedničku borbu protiv terorista u Idlibu

© REUTERS / KHALIL ASHAWIOštećena zgrada u sirijskom gradu Idlib
Oštećena zgrada u sirijskom gradu Idlib - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da se Idlib faktički nalazi u rukama struktura koje sarađuju sa terorističkom grupacijom Al Kaidom, te da će Rusija, Turska i Iran zajednički nastaviti borbu protiv terorista.

„Ne možemo sa takvom situacijom da se pomirimo, zbog toga smo se dogovorili Erdogan, Rohani i ja da nastavimo zajedničku borbu protiv terorista u interesu konačnog smanjenja tenzija u Idlibu“, istakao je.

Predsednik Irana takođe je potvrdio da je pretnja od terorista u Idlibu sve veća, kao i da je prisustvo grupacije Nusra front u tom delu Sirije pojačano.

„Sigurni smo u to da se borba protiv terorista mora nastaviti, sve dok je Idlib u rukama terorista. Na žalost, u poslednjih nekoliko meseci broj pripadnika Nusra fronta je u porastu“, upozorio je Rohani.

Erdogan je rekao i da njegova zemlja neće dozvoliti da se stvori takozvani „teroristički koridor“, te je predložio da se stvore „gradovi za izbeglice“ na teritoriji Sirije, u blizini granice sa Turskom.

Putin je ocenio i da Rusija namerava da podržava sirijsku vojsku prilikom izvođenja lokalnih operacija suzbijanja terorističkih pretnji, gde god da se one pojave.

Ruski predsednik nije isključio mogućnost da će se teroristi truditi da miniraju rad ustavnog komiteta Sirije, ali su Rusija, Turska i Iran spremni da tome stanu na put.

Govoreći o ustavnom komitetu, Putin nije želeo da precizira konkretne rokove, ali je naglasio da njegov rad treba pokrenuti u što je moguće kraćem periodu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala