Putin, Erdogan i Rohani: Mirno rešenje — jedini put za Siriju, deljenje nedopustivo

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaHasan Rohani, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin
Hasan Rohani, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom izjavio da su te tri zemlje uspele da stabilizuju situaciju u Siriji, kao i da je mirno rešenje jedini put kojim Sirija treba da ide.

On je rekao i da su ovi pregovori bili izuzetno plodotvorni i da će u velikoj meri doprineti konačnom rešavanju krize u Siriji.
Putin je istakao i da je nedopustivo da se Sirija podeli na takozvane uticajne zone.

„Zona deeskalacije u Siriji ne sme da služi kao platforma za provokacije, neophodno je zajednički boriti se protiv terorističke pretnje u Idlibu“, naglasio je Putin.

Sa tim stavom saglasan je i Rohani, koji je rekao da Teheran sa žaljenjem konstatuje da još uvek nije moguće implementirati sporazum o Idlibu, kako bi se sprečila humanitarna kriza u tom delu Sirije.

„Iran insistira na tome da američke trupe što je moguće brže napuste Siriju, kako bi se suverenitet Damaska proširio i na zapadnu obalu Eufrata“, naglasio je Rohani.

Podsetivši na reči američkog predsednika Donalda Trampa, koji je još prošle godine izjavio da će se američke trupe povući iz Sirije, Rohani je rekao da je sudbina tih reči ista kao i sudbina bilo kojih drugih — „nisu u skladu sa istinom“.

On je takođe potvrdio stav Putina da je sirijsku krizu moguće rešiti isključivo mirnim putem, te da samo sirijski narod to može da učini putem konstruktivne saradnje.

„Sirijska vlast i narod, uprkos nesuglasicama, u stanju su da reše to važno pitanje. Iran je od početka upozoravao na to da je vojno rešenje neefikasno kada je reč o ovoj krizi“, naglasio je.

Turski predsednik je rekao da Astanski format i dalje ostaje jedina platforma za rešavanje konflikta u Siriji, ali da je zarad osiguravanja mira i stabilnosti neophodno uložiti još više napora.

Dodao je i da političko rešenje u toj zemlji zavisi od napora Rusije, Turske i Irana, a da će ovaj samit u Ankari dati novi impuls ovoj inicijativi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala