Predsednik Bugarske se požalio da zemljom upravljaju telefonom

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Bugarske Rumen Radev
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Bugarske Rumen Radev prokomentarisao je smenjivanje Silvije Velikove sa mesta voditeljke na Bugarskom nacionalnom radiju, rekavši da u toj zemlji postoji kriza slobode govora.

„I dalje tvrdim da je sloboda govora osnova demokratije. To je osnovna vrednost, ali je, očigledno, u Bugarskoj na tom polju kriza“, tvrdi predsednik Radev.

On kaže da smenjivanje voditeljke pokazuje da je model upravljanja državom i medijima jedan te isti.

„Ovaj događaj nas ponovo vraća na pitanje — ko upravlja javnim medijima i kako. Očigledno je da i zemljom upravljaju telefonom, a ne posredstvom institucija, kako je uobičajeno u evropskoj praksi. Smatram da tome treba stati na kraj“, rekao je Radev, i dodao da je zadovoljan što su novinari sa „BNR“ i iz drugih medija otvoreno podržali voditeljku.

Ranije je premijer Bugarske Bojko Borisov takođe apelovao da se novinarka vrati na radno mesto i istakao je da on nema veze sa njenim smenjivanjem.

13. avgusta na Bugarskom nacionalnom radiju prvi put nije emitovana emisija „Pre svih“, koju vodi Silvija Velikova duži niz godina.

Novinarka je pretpostavila da su je mogli otpustiti zbog oštrih kritika na račun Ivana Geševa, jedinog kandidata na mesto novog generalnog tužioca.

Velikova se bavi protestima protiv stupanja Geševa na novu dužnost, a rukovodstvo smatra da ona pristrasno izveštava o situaciji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala