Opasan plan Sarajeva mobiliše sve političke snage u Srpskoj

© PixabayMapa BiH
Mapa BiH  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako Programska deklaracija SDA može da ima ikakav pozitivan efekat, onda je to što će protiv sebe ujediniti sve srpske stranke, bilo da su na vlasti ili u opoziciji.

Kao da kriza oko formiranja centralnih organa vlasti u Bosni i Hercegovini nije dovoljna. Usvajanje Programske deklaracije na kongresu Stranke demokratske akcije, kojom se zahteva prekompozicija dejtonske Bosne tako da Republika Srpska više ne postoji, dolilo je još ulja na vatru.

Iz RS stiže ovog puta jedinstven odgovor. I vlast i opozicija osuđuju Bakira Izetbegovića i SDA u nameri da centralizuju BiH, ponište Dejtonski sporazum i srpski entitet i da uvedu bosanski jezik kao obavezan u svim školama.

Predstavnik Srba u Predsedništvu BiH Milorad Dodik poziva sve političke partije i nevladine organizacije u Srpskoj da se okupe i odbiju bilo kakvu mogućnost razgovora o Programskoj deklaraciji SDA. A lider opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović kaže da je ovaj dokument neprihvatljiv za Srpsku i srpski narod.

© AP Photo / Amel EmricLider SDA Bakir Izetbegović (desno) sa predstavnikom Bošnjaka u Predsedništvu BiH Šefikom Džaferovićem.
Opasan plan Sarajeva mobiliše sve političke snage u Srpskoj - Sputnik Srbija
Lider SDA Bakir Izetbegović (desno) sa predstavnikom Bošnjaka u Predsedništvu BiH Šefikom Džaferovićem.

SDA sebe trajno isključuje iz bilo kakvih dogovora i potencijalnih koalicija sa bilo kojom strankom iz RS koja drži do Dejtonskog sporazuma i poštuje ustavno uređenje BiH, smatra Borenović.

Dodik, pak, najavljuje da će se o Programskoj deklaraciji SDA izjasniti i Narodna skupština RS, kako bi se pokazao konsenzus srpskog naroda. On smatra da je krajnje vreme da se u Srpskoj mobilišu sve političke snage koje će jasno odbiti bilo kakvu mogućnost saradnje sa političkim snagama koje ignorišu postojanje drugih suvereniteta u BiH.

SDA ujedinjuje Srbe

Ako Programska deklaracija SDA može da ima bilo kakav pozitivan efekat, to je da će, izgleda, protiv sebe okupiti sve političke predstavnike srpskog naroda.

Da je konsenzus srpske političke scene u BiH moguć, barem slušajući izjave čelnih ljudi, kako opozicionih, tako i vladajućih struktura u RS, kaže i politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara.

„Na osnovu tih izjava moglo bi se reći da je jedinstvo postignuto. Međutim, trebalo bi biti oprezan, jer svi znamo da Bakir Izetbegović nije deklaraciju napisao iz svoje glave, već im je strani mentor izdiktirao šta će i kako će da rade, kako da dodatno zategnu odnose u BiH. A znamo da taj strani mentor upravlja barem delom opozicije u RS, tako da treba sačekati još jedno vreme, dok se ne vidi kako će se dalje razvijati situacija“, objašnjava Kozomara.

S obzirom na rezultate izbora održanih prošlog oktobra, nemoguće je izbaciti SDA iz razgovora o formiranju Saveta ministara, kao što je prethodnih 11 meseci bilo nemoguće izbaciti Dodikovu koaliciju.

Međutim, sada se postavlja pitanje ko od srpskih političara sme sa Bakirom Izetbegovićem da sedne za pregovarački sto nakon usvajanja ovakve deklaracije, ističe naš sagovornik.

© AP Photo / Amel EmricPredstavnik Srba u Predsedništvu BiH Milorad Dodik.
Opasan plan Sarajeva mobiliše sve političke snage u Srpskoj - Sputnik Srbija
Predstavnik Srba u Predsedništvu BiH Milorad Dodik.

Onaj ko drži do RS, do srpskog naroda u BiH, ne bi trebalo da se upusti u takvu avanturu i da pokuša da pregovara sa Bakirom Izetbegovićem oko formiranja novog Saveta ministara, smatra Kozomara.

Tri moguće posledice

Prva posledica novog stanja stvari na političkom pejzažu BiH, koja je prema njegovim rečima malo verovatna, jeste odumiranje ove države u sadašnjim granicama.

„Druga posledica je da ovaj Savet ministara u tehničkom mandatu može da traje do narednih izbora, što je, ako se prisetimo, Bakir Izetbegović najavljivao od početka krize oko formiranja novog Saveta ministara, jer njemu odgovara da na svim, apsolutno svim funkcijama u BiH ima Bošnjake. Druga posledica je verovatnija od prve. I treća, u koju takođe malo ko veruje, jeste da bi Izetbegović mogao da povuče tu svoju nerazumnu deklaraciju i da u dogovoru sa svojim mentorima, pre svega iz američke ambasade, ponovo sedne za pregovarački sto“, smatra Kozomara.

Ove tri opcije Kozomara vidi kao jedine moguće koje figuriraju u ovom trenutku, s tim što kao najverovatniju napominje drugu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala