Mediji otkrili detalje plana ekonomskih integracija Rusije i Belorusije

© Sputnik / Andreй Aleksandrov / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Belorusije
Zastave Rusije i Belorusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlade Rusije i Belorusije planiraju da naprave jedinstveni poreski i građanski kodeks u okviru delimične integracije dva ekonomska sistema od januara 2021. godine, piše „Komersant“.

Kako se navodi, Moskva i Minsk nameravaju da skoro u potpunosti objedine bankarsku kontrolu pri očuvanju dve centralne banke, da uvedu jedinstveni regulator tržišta nafte, gasa i struje i uspostave harmonizovano državno regulisanje industrije.

Portal naglašava da je takav stepen ekonomskih integracija veći nego u EU i dodaje da se od 2022. godine može govoriti o faktički konfederativnoj državi koja ipak neće biti ravnopravna za obe strane, pošto je ruska ekonomija 29 puta veća od beloruske.

Ranije je ministar ekonomije Belorusije Dmitrij Krutoj saopštio da su pozicije dve strane 80 odsto usaglašene, ostali deo ima samo „principijalni karakter“.

Sporazum o integraciji

Krajem 2018. godine Minsk i Moskva su se dogovorili o formiranju radne grupe za rešavanje problematičnih pitanja i razvoju integracija.

Ovog leta je održan sastanka Putina i Lukašenka.

Tada je bilo dogovoreno da se do 1. novembra izradi oko 28 mapa puta integracije u različitim sferama, do sredine 2020. godine da se uskladi zakonodavstvo, a od 2021. godine da se pokrene energetsko, industrijsko, poljoprivedno i transportno tržište pod jedinstvenim pravilima.

Lukašenko je predložio da se reše sva sporna pitanja i pripremi akcioni plan do 8. decembra 2019. godine.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala