Kurc: Austrija će podržati korekciju granica ako se Beograd i Priština dogovore

© AP Photo / Visar KryeziuSebastijan Kurc
Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija
Pratite nas
Austrija će podržati sva rešenja koja budu dogovorena u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i korekciju granica.

Ovo je u intervjuu Tanjugu izjavio lider Narodne partije Austrije (OVP) i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji je govorio i o uticaju EU na kosovsko rešenje, imenovanju američkog specijalnog izaslanika za Balkan, evropskom putu Srbije...

„Naš stav je jasan. Podržavamo sve ono oko čega se dogovore strane, a tako i moguće korekcije granice, ako to na kraju vodi sveobuhvatnom rešenju koje bi donelo više stabilnosti. Cilj mora biti da se sva otvorena pitanja dogovorom reše u dijalogu“, objasnio je Kurc.

On naglašava da je važno da se dijalog Beograda i Prištine ponovo pokrene i da se sva otvorena pitanja reše za pregovaračkim stolom.

„Potrebna je nova dinamika jer je rešenje u okviru dijaloga preduslov za kasniji pristup EU“, ukazao je Kurc.

Na pitanje da li EU, uopšte, ima snage da reši kosovsko pitanje i da li ima uticaja na Prištinu koja nije reagovala na apele iz Brisela da ukine takse, on je kazao da EU ima raznolike mogućnosti da deluje i to čini stalno, ali da je na kraju „neophodno da u Beogradu i Prištini postoji dovoljna politička želja za kompromisom“.

Kurc je pozdravio i imenovanje specijalnog izaslanika SAD za Balkan, izrazivši nadu da će on moći da doprinese pronalaženju rešenja kosovskog problema u saradnji sa EU.

„Prilikom moje posete Beloj kući u februaru mogao sam o tome i našim zajedničkim naporima da razgovaram sa predsednikom Donaldom Trampom. SAD su oko tog pitanja već dugo angažovane zajedno sa EU, što je veoma važno, jer samo zajedno možemo više postići. Zato je dobar signal što je imenovan specijalni izaslanik i nadam se da će on moći da dâ doprinos pronalaženju rešenja. Uveren sam da će EU sa njim tesno sarađivati“, kazao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala