Isporuke gasa iz Rusije u EU moguće i bez sporazuma sa Ukrajinom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaStanica za komprimovani zemni gas u Zakarpatskoj oblasti Ukrajine
Stanica za komprimovani zemni gas u Zakarpatskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Isporuke gasa iz Rusije u Evropsku uniju 2020. godine mogle bi da se obavljaju bez zaključivanja ugovora sa Ukrajinom, piše ruska agencija „RBK“ pozivajući se neimenovane izvore iz ruske kompanije „Gasprom“.

Kako se navodi, „Gasprom“ bi mogao da rezerviše određene kapacitete u sistemu za transport gasa u Ukrajini na kratkoročni i srednjoročni period. Ističe se da bi inicijator mogao da bude Brisel.

Izvor podseća da je takva šema moguća zbog toga što se Kijev obavezao da će primenjivati evropske energetske standarde u nacionalnom zakonodavstvu.

Izvor iz ruske kompanije je pojasnio da bi taj scenario odgovarao „Gaspromu“, ali da će sve zavisiti od cene rezervacije.

Pregovori o tranzitu

Važeći ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine ističe krajem ove godine. Rusija, Ukrajina i Evropska unija pregovaraju o tranzitu gasa posle 2019. godine. Druga runda trilateralnih konsultacija bila je održana u januaru u Briselu, ali tada nije postignut konkretan dogovor. Evropska komisija je stranama ponudila predlog budućeg ugovora: rok tranzita bi bio 10 godina, a obim tranzita privlačan za investitore koji bi bili angažovani u modernizaciji ukrajinskih izvorišta tečnog gasa.

Ukrajinski „Naftogas“ je saopštio da namerava da predloži „Gaspromu“ da za tranzit rezerviše prosečni kapacitet od 60 milijardi kubnih metara gasa godišnje za period od oko deset godina.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je u junu posle razgovora sa potpredsednikom Evropske komisije za energetski savez Marošem Šefčovičem rekao kako je Rusija spremna da nastavi da pod važećim uslovima produži ugovor o tranzitu gasa kroz Ukrajinu i da obnovi isporuke gasa toj zemlji. On je rekao da je rešavanje sudskih sporova „Gasproma“ i „Naftogasa“ jedan od ključnih uslova za postizanje rusko-ukrajinskog dogovora o gasu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala