Svaka čast Španiji! A šta čeka Srbiju

© AP Photo / Mark SchiefelbeinŠpanski košarkaši
Španski košarkaši - Sputnik Srbija
Pratite nas
Završilo se! Titulu su osvojili odlični Španci, predvođeni lukavim selektorom, maestralnim Rubiom i mlađim (mada ne baš mladim) Gasolom, kome je uspelo da istog leta uzme NBA prsten i FIBA svetsku titulu. Šta reći, osim ― svaka čast!

Argentinci nisu ponovili nepromašivo tečnu (ili tečno nepromašivu) igru iz četvrtfinala sa Srbijom. Ovoga puta nisu mogli da ubace ni u olimpijski bazen! Bio sam u pravu kada sam pretpostavio da smo im mi posebna „napala“.

„Ne plači, Argentino...“

Nešto drugo napisano na ovim stranicama bih sada rado porekao. Znam da je malo oblasti u kojima naša zemlja može da se pohvali petim mestom na svetu, ali to je, sa ovim igračima, ipak — neuspeh. Posle današnjeg finala i, naročito, kataklizmično traljave utakmice za treće mesto, slobodno možemo da kažemo da je Srbija morala da se nađe među dobitnicima medalja. Ali, „takav je sport”, „lopta je okrugla“, „nije bio dan“... i sve ostale fraze koje možete zamisliti uz neizbežne sutrašnje naslove kao „Ne plači, Argentino“, „Školovanje Skole“, „Tango bez keša“... pustite mašti na volju.

Takođe, zajedno smo se ovde radovali utešnoj pobedi protiv Amerikanaca, ali kada malo bolje razmislim, bilo bi nam mnogo bolje da su nevoljni turisti Grega Popoviča pobedili Francusku i omogućili nam priliku da peto mesto bude dovoljno za plasman na Olimpijske igre.

Ovako, reprezentacija Srbije moraće da prođe još jedno kvalifikaciono takmičenje, u bubnju sa Grčkom, Turskom, Italijom, Litvanijom i svim zemljama bivše Jugoslavije. U našoj grupi biće sigurno bar još jedna vrlo jaka ekipa, a u to takmičenje ulazimo i sa novim selektorom!

Šta čeka novog selektora

Ko god to da bude, neće mu biti lako. Kako stvari stoje, Jokić bi verovatno mogao sa Denverom da dogura i do, barem, finala konferencije, a i Sakramento sa Bogijem i Belim već je zreo za učešće u plej-ofu. Da ne pominjem produženje Evrolige... Kad bi barem pustili dobre sudije da preko leta rade za FIBA.

Daleko od toga da će novi selektor morati da krene od početka. Posle kraha proživljenog sredinom prošle decenije naša košarka se vratila u svetski vrh zahvaljujući autoritetu Dušana Ivkovića i strasti Saše Đorđevića. Našu reprezentaciju čine uglavnom momci u najboljim igračkim godinama, pa će novom „gazdi“ za početak biti dovoljno da se posveti umetnosti postizanja prave ravnoteže između selekcije najvećih zvezda i građenja funkcionalnog tima.

Dve nesrećne povrede pred Svetski kup u Kini učinile su da se ta ravnoteža donekle naruši, ali o tome će svoju reč dati oni koji košarku razumeju i vide mnogo bolje od mene.

Ja sam samo glupi navijač. I pevač. Sa novim albumom koji izlazi za manje od mesec dana... I velikom željom da na narednim Olimpijskim igrama opet navijamo za košarkaše Srbije.

 

Dejan Cukić, roker, prevodilac i talija srpskih košarkaša već decenijama, piše za Sputnjik ekskluzivne kolumne tokom Svetskog košarkaškog prvenstva u Kini.

Prethodne Cukićeve kolumne čitajte OVDE.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala