Sto dolara za barel: Kako su dronovi „zapalili“ naftu

© AFP 2023 / STRINGERNaftno polje kompanije Saudi Aramko
Naftno polje kompanije Saudi Aramko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Napad dronova na naftne objekte Saudijske Arabije će sigurno podići cene nafte, veruju analitičari. Kraljevina je juče izgubila polovinu proizvodnje. Eksperti ne isključuju da barel može poleteti i do cene od 100 dolara. Tržište u strahu čeka početak rada berzi.

Saudijska Arabija je nakon napada na preduzeće „Saudi Aramko“ morala da prepolovi svoju proizvodnju za 5 miliona barela nafte dnevno (5 odsto ukupne proizvodnje crnog zlata u svetu). Ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman izjavio je da kompanija u ovom trenutku obnavlja izgubljenu količinu nafte i da će to biti urađeno za dva dana.

Ti napadi (jemenskih pobunjenika Huta) su bili usmereni, ne samo na vitalne objekte kraljevine, već i na globalne isporuke i na njihovu bezbednost i na takav način predstavljaju pretnju svetskoj ekonomiji“, izjavio je on.

Situacija u Saudijskoj Arabiji će neizbežno dovesti do porasta cena nafte, rekao je agenciji „Blumberg“ Amrita Sen, glavni naftni analitičar londonske konsalting kompanije „Enerdži aspekts“.

„Tržište ne može ignorisati tako značajno smanjenje proizvodnje, iako to neće dugo trajati i proizvodnja će se vratiti na raniji nivo“, navodi ekspert.

„Saudijska Arabija treba da izađe sa saopštenjem kako bi umirila tržište“, smatra kolumnista „Formsa“ Robert Repier.

„Ako oni uspeju brzo da obnove proizvodnju, ili makar da uvere tržište da oni to mogu, nećete videti skok cena. Međutim, ako dugo vremena ne bude proizvođeno 5 miliona barela dnevno — brzo će se vratiti cena od 100 dolara za barel“, upozorava Repier.

Najvažniji naftni sistem u svetu

Glavna meta napada bila je fabrika u Abkajku. Obustavljanje rada u ovoj fabrici, gde se sirova nafta iz nekoliko velikih naftnih polja prerađuje pre slanja na izvozni terminal, može dovesti do potresa na svetskom energetskom tržištu, piše „Blumberg“.

„Abkajk je srce sistema i tamo se desio srčani napad“, navodi agencija reči Rodžera Dajvana, posmatrača u OPEK-u i konsultanta „IHS Markit“.

Kompanija „Rapidan enerdži grup“ je nazvala Abkajk najvažnijim naftnim objektom u svetu, piše „Njujork tajms“.

Uspešan napad na Abkajk je nešto najgore što mogu zamisliti stručnjaci za energetsku bezbednost, pošto neće biti lako zameniti specijalnu opremu“, rekao je Robert Meknali, predsednik kompanije „Rapidan enerdži grup“.

Katastrofalne posledice napada će se osetiti čim se otvore berze, naglašavaju analitičari.

„Za vikend su berze zatvorene, zato reakcija na cenu nafte za sada nema. Međutim, u ponedeljak, ako posledice napada ne budu sanirane, cene mogu porasti za oko 5 odsto, tim pre što su SAD optužile Iran za napad, pa se može pretpostaviti da će oštra politika protiv Teherana ostati na snazi i nakon ostavke Džona Boltona sa dužnosti savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost“, zaključio je ruski analitičar Sergej Suverov.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala