Ruski poslanik poručio Kajlu Skotu: Naivno se nadate da će Srbi zaboraviti bombardovanje

© AP Photo / BORIS GRDANOSKIPosledice NATO bombardovanja u blizini Preševa
Posledice NATO bombardovanja u blizini Preševa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi zamenik predsednika Odbora Državne dume Rusije za spoljne poslove Dmitrij Novikov prokomentarisao je poziv američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota da Srbi NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine treba da „posmatraju u široj perspektivi“.

Novikov je naglasio da postoje zločini koji „ne zastarevaju“.

„Bombardovanje Jugoslavije 1999. godine bilo je jedan od onih neospornih zločina pred međunarodnom zajednicom, srpskim narodom i celokupnom Jugoslavijom. Prema tome, izjava da na te događaje moramo gledati u široj perspektivi je u stvari predlog da se zaboravi na zločinačka dela vojnika NATO-a na toj teritoriji, što je nemoguće“, objasnio je poslanik.

Ti događaji ostaju u istoriji naroda kao jedna od njegovih najvažnijih i najdramatičnijih stranica, istakao je ruski parlamentarac.

„Iz Vašingtona se nije čula ni reč pokajanja, niti je bilo drugih izjava koje bi dezavuisale te događaje koji su se desili na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država. Veoma je naivno nadati se da će Srbi to zaboraviti i da će promeniti svoje mišljenje o tim događajima“, zaključio je Novikov.

Ruski senator Aleksej Puškov takođe se oglasio povodom Skotove izjave.

„Američki ambasador u Srbiji pozvao je Srbe da na NATO bombardovanje 1999. gledaju 'iz šire perspektive'. To jest, izaći na trgove i prijateljski hvaliti SAD zbog bombardovanja. Neverovatan cinizam. Neka Amerikancima kažu 'šire gledajte' na napad Japanaca na Perč Harbor“, napisao je Puškov na svom nalogu na Tviteru.

​Ranije je odlazeći ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot pozvao Srbe da NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine posmatraju u široj perspektivi.

„Ni Srbija ni Sjedinjene Države ne mogu da vrate vreme unazad. Ono što možemo je da 1999. godinu posmatramo u široj perspektivi. Pokušavao sam da podsetim da su odnosi SAD i Srbije kroz istoriju uglavnom bili odlični, a da izuzetak predstavljaju devedesete godine i dešavanja za vreme Miloševićevog režima. Dve decenije su prošle od tada. Krajnje je vreme da krenemo napred i poboljšamo naše odnose, a imamo veoma dobru osnovu za takav napredak“, izjavio je ambasador u intervjuu za „Kurir“.

U martu je NATO saopštio da je bombardovanje Jugoslavije bilo potrebno i legitimno.

Snage NATO-a su 24. marta 1999. godine, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, pokrenule operaciju na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije. U napadima zapadne avijacije uništeni su ne samo vojni objekti, već i škole i bolnice. Tokom borbenih dejstava, koja su trajala 78 dana, poginulo je više od 2.000 ljudi. I posle 20 godina Srbija, Crna Gora i region osećaju posledice agresije Severnoatlantske alijanse.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala