Oštra reagovanja iz Republike Srpske na deklaraciju SDA

© Sputnik / Nataša MilosBanjaluka
Banjaluka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dan nakon što je SDA usvojila programsku deklaraciju koja predviđa „republiku BiH“, stižu oštra reagovanja iz Republike Srpske, prenosi RTRS.

Rezolucija SDA je rezolucija muslimanskog naroda u BiH i poziva na sukobe, poručio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Programska deklaracija SDA potvrdila je da se ciljevi te stranke nisu promenili od 1991. godine kada ju je vodio Alija Izetbegović i da su još u ratnim rovovima gde su im interese branili mudžahedini, istakao je zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić.

Predsednik stranke „Ujedinjena Srpska“ Nenad Stevandić izjavio je za Srnu da je Programska deklaracija SDA, kojom je predviđeno uspostavljanje „republike BiH“, ratni poklič, a ne poziv za saradnju.

Zamenica predsednika Demosa Spomenka Stevanović ocenila je Programsku deklaraciju SDA koja predviđa „republiku BiH“ kao nešto što nije sprovodivo, što će doprineti pogoršanju političkih odnosa i daljoj radikalizaciji.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je za Srnu da je Programska deklaracija SDA u potpunosti usmerena ka unitarizaciji BiH i dominaciji većinskog, bošnjačkog naroda nad srpskim i hrvatskim narodom.

Usvajanjem Programske deklaracije, koja između ostalog predviđa „republiku BiH“, SDA uvodi BiH u novu konfuziju i doprinosi nastavku puta u njenu neizvesnost, rekao je nekadašnji predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić.

Politički analitičar Aleksandar Pavić izjavio je da je SDA Programskom deklaracijom istakla ratnu zastavu i pokazala da Bošnjaci nisu zainteresovani za suživot, već za dominaciju u BiH, čak i po cenu rata.

Predsednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da se SDA vraća u mračnu prošlost i da će njihovi snovi o „republici BiH“ ostati samo mrtvo slovo na papiru Programske deklaracije usvojene na stranačkom kongresu.

Istočno Sarajevo nikad deo Sarajeva

Istočno Sarajevo nikada neće postati deo administrativnog područja grada Sarajeva, kako je to predviđeno u deklaraciji SDA, izjavio je za Srnu gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i dodao da je takva politika oterala iz Sarajeva 200.000 ljudi.

Organizacija starešina Vojske Republike Srpske traži od svih institucija Srpske i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH da se energično suprotstave svim pokušajima ugrožavanja i omalovažavanja Republike Srpske.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković izjavio je da je Programska deklaracija SDA koja predviđa „republiku BiH“ pravno i politički ništavan dokument i loš marketinški potez stranke koja je na silaznoj putanji.

Kongres na kojem je Bakir Izetbegović ponovo izabran za predsednika SDA je nastavak politike Alije Izetbegovića, navodi se u saopštenju Udruženja građana „Istočna alternativa“.

Na Kongresu SDA sinoć je usvojena Programska deklaracija u kojoj se, između ostalog, navodi da je primarni i dugoročni cilj te stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana pod nazivom „republika BiH“, sa tri nivoa vlasti — državnim, regionalnim i lokalnim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala