Kusturica: Ne dozvolimo da srpski jezik postane žrtva engleskog

© Tanjug / Dimitrije GollEmir Kusturica
Emir Kusturica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na saborištu u Tršiću završen je 86. Vukov sabor, najstarija kulturna manifestacija u našoj zemlji. Ove godine u ulozi počasnog besednika našao se reditelj Emir Kusturica.

Ne smemo dozvoliti da sprski jezik postane žrtva engleskog, poručuje Emir Kusturica, a prenosi RTS. Prema Kusturičinim rečima, u vreme rijaliti programa i iskrivljenih društvenih vrednosti, Vukov sabor je manifestacija od velikog značaja. Spas jezika Kusturica vidi u literaturi.

„Ipak će literatura, imamo dobre pisce, biti ta koja će u budućnosti biti presudna za pamćenje koje se odvija na osnovi dostignuća Vuka Karadžića“, istakao je Emir Kusturica.

A Vukova dostignuća u očuvanju nacionalnog identiteta su, kažu, nemerljiva. Upravo zbog toga, od 1933. godine njegov zavičaj čuva zaostavštinu, prenosi je na nove generacije, ali i na one koji srpski jezik šire po svetu.

„Svako prostiranje prepoznatljivih ideja ovog jezikoslovca preko slavističara širom sveta daje nam veću snagu, jer tako i naša Loznica i naša Srbija postaju bolje, značajnije i prepoznatljivije“, kaže gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Tokom sedam dana saborovanja u Tršiću, Loznici i Beogradu, održano je više od dvadeset različitih programa koji su, osim srpskog jezika, bili posvećeni i obeležavanju osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Iz Vukovog rodnog kraja i ove godine poručuju da se snaga jednog naroda meri time u kojoj meri čuva svoju kulturu, svoj jezik i svoje pismo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala