Da li će Amerika sada udariti na Iran?

CC BY 2.0 / Official U.S. Navy Page / Avioni SAD poleću sa nosača
Avioni SAD poleću sa nosača  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran je umešan u više od 100 napada na Saudijsku Arabiju, saopštio je Majk Pompeo, državni sekretar SAD.

Pompeo je izjavio da je Teheran započeo „napad bez presedana na svetske isporuke energeneta“, dok se predsednik Hasan Rohani i ministar inostranih poslova Džavad Zarif prave da se bave diplomatijom.

„Teheran stoji iza gotovo 100 napada na Saudijsku Arabiju, dok se Ruhani i Zarif pretvaraju da su uključeni u diplomatiju“, napisao je Pompeo na svom nalogu na Tviteru.

Ministar je pozvao međunarodnu zajednicu da osudi agresiju Irana i da uradi sve kako bi Teheran odgovarao za svoje postupke. On je obećao da će SAD pomoći međunarodnom tržištu energenata nakon napada dronovima na naftne objekte Saudijske Arabije.

Američki senator-republikanac Lindsi Grem je izjavio da je vreme da američke vlasti razmotre mogućnost napada na naftne objekte Irana, u slučaju da Teheran „nastavi svoje provokacije“.

„Iran neće prestati da se ponaša loše, sve dok posledice ne postanu radikalnije, pa se, na primer, napadnu njihova preduzeća za preradu nafte, što će predstavljati jak udar za režim“, napisao je Grem na svom nalogu na Tviteru.

Jemenski pobunjenici Huti u subotu su preuzeli odgovornost za napade dronovima na pogone kompanije „Saudi Aramko“. Huti su upotrebili deset dronova za napade na naftne pogone i obećali su da će proširiti napade na Saudijsku Arabiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala