Optuženi zločinci su za Izetbegovića — ugledni komandanti!

© Tanjug / Zoran ŽestićBakir Izetbegović u Mostaru 6. februara 2018.
Bakir Izetbegović u Mostaru 6. februara 2018. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Bakir Izetbegović rekao je da su Atif Dudaković i Sakib Mahmuljin, kojima se sudi za zločine nad srpskim civilima, kao i Naser Orić, „ugledni komandanti“ Armije BiH koji prolaze „pravosudnu golgotu“ s ciljem da budu diskreditovani, prenosi Tanjug.

Izetbegović je na Sedmom kongresu SDA u Sarajevu naveo da, osim Dudakovića, kog Tužilaštvo BiH u optužnici tereti za ubistvo više od 300 Srba, Mahmuljina, pod čijom komandom je bio i odred „El mudžahedin“, koji je počinio najstravičnije zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na Vozući i Ozrenu, Orića, kog je Sud BiH oslobodio odgovornosti za zločin nad Srbima u Podrinju, „pravosudnu golgotu“ prolaze i Ramiz Dreković, Ahmet Sejdić, Dragan Vikić i Jusuf Pušina.

On je istakao kako su iz vrha Tužilaštva i Suda BiH odstranjeni Bošnjaci, te da je nakon toga počela kampanja hapšenja i podizanja optužnica protiv „uglednih komandanata Armije i MUP-a RBiH“.

„Očigledan cilj je kompromitovati ugledne komandante u svakom od korpusa Armije BiH, kao i u MUP-u BiH, i time dokazati da su sve strane u ratu činile iste stvari, da nema bitne razlike“, rekao je Izetbegović, prenela je RTRS, pozivajući se na Srnu.

Ocenio je da je „kompromitovanje uglednih komandanata, ali i relativizacija istine o ratnim zbivanjima“ krenula kao „politička i ideološka kontraofanziva“ nakon što nisu prihvaćene haške presude „Prliću i grupi“, kao i Radovanu Karadžiću i generalu Ratku Mladiću.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala