Ukrajinski predstavnik optužio predstavnike „normandijske četvorke“ za zaveru

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma
Bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnik Kijeva u Kontakt-grupi za Donbas Leonid Kučma ne isključuje mogućnost da će francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel na samitu „normandijske četvorke“ pritiskati ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog na „neprihvatljive“ ustupke Rusiji.

Kučma je u intervjuu za AP izjavio da Zelenskom na samitu „normandijske četvorke“ neće biti lako, jer će biti „sam protiv troje“.

Predstavnik Kijeva smatra da će lideri Rusije, Francuske i Nemačke pokušati da ubede Zelenskog da pristane na „sve zahteve koje postavi Moskva“, uključujući davanje širokih ovlašćenja predstavnicima DNR-a i LNR-a i održavanje izbora na teritorijama koje su van kontrole ukrajinskih vlasti.

Komentarišući Kučminu izjavu, poslanik Državne dume Rusije sa Krima Ruslan Balbek rekao je da su uslovi Minskih sporazuma odavno poznati svim učesnicima pregovaračkog procesa. Među njima su decentralizacija vlasti i održavanje prevremenih lokalnih izbora.

„Ako Ukrajina bude insistirala na nekim svojim ličnim i ambicioznim, a neprihvatljivim uslovima za drugu stranu sukoba, tada će svi napori za pomirenje biti uzaludni“, smatra Balbek.

Ranije su u Berlinu održani pregovori savetnika za spoljnu politiku lidera Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine u okviru priprema za samit u „normandijskom formatu“. Vreme i mesto sastanka „normandijske četvorke“ još nisu utvrđeni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala