Studenti „1 od 5 miliona“ zauzeli zgradu Rektorata. Rektorski kolegijum: Ne dozvoljavamo ometanje rada

© Foto : YT/ Al Jazeera BalkansUniverzitet u Beogradu
Univerzitet u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Organizatori protesta „1 od 5 miliona“ saopštili su da su danas u 16 časova studenti preuzeli kontrolu nad celom zgradom Rektorata Univerziteta u Beogradu.

„Studenti 1 od 5 miliona koji su juče sa svojim kolegama i profesorima stupili u blokadu Rektorata BU upravo su preuzeli kontrolu nad celom zgradom Rektorata zato što im je tokom prethodne noći bilo ugroženo pravo na slobodu kretanja. Studenti su zamolili sve radnike koji su u tom trenutku bili u prostorijama Rektorata da iste napuste dok su nadzorne kamere blokirali. Sada studenti odlučuju o tome ko ulazi i izlazi iz zgrade Rektorata!“, navodi se u saopštenju.

Prema rečima organizatora protesta, uprava i zaposleni ne mogu ući bez prethodnih pregovora, a studenti pozivaju sve svoje kolege i profesore da im se pridruže u ovim vanrednim okolnostima, a građane da ih podrže svojim dolaskom.

Tokom svečanog obeležavanja Dana Univerziteta u Beogradu, u petak, predstavnici udruženja „1 od 5 miliona“ ušli u zgradu Rektorata Univerziteta i saopštili da su otpočeli blokadu Univerziteta.

Rektorski kolegijum neće dozvoliti ometanje normalnog rada

Rektorski kolegijum neće dozvoliti sprečavanje normalnog rada Rektorata i u slučaju potrebe će preduzeće sve odgovarajuće pravne mere, poručili su iz te institucije.

U saopštenju koje je dostavio medijima Rektorski kolegijum navodi da ne odobrava neovlašćeni boravak bilo kojih lica van radnog vremena, kao i najavu onemogućavanja redovnih aktivnosti u Rektoratu.

Rektorat, naime, smatra da takav način izražavanja stavova nije primeren akademskoj zajednici i da je grubo zloupotrebljena otvorenost Rektorata.

U saopštenju podsećaju na jučerašnje događaje u zgradi Rektorata, navodeći da je tokom proslave Dana Univerziteta u Beogradu u Rektorat, pored zvanica, ušao veći broj lica koja nisu bila pozvana, te da je nakon svečane akademije jedna grupa, čiji su se pripadnici deklarisali kao studenti iz pokreta „1 od 5 miliona“, ušla s transparentima na koktel u dvorište Rektorata.

„U međuvremenu se oformila i druga grupa i povremeno je dolazilo do međusobnih verbalnih sukoba i nagoveštaja fizičkog obračuna. Studentski parlament Univerziteta u Beogradu kao jedini legitimni predstavnik studenata pokušao je da posreduje između dve sučeljene strane i pozvao ih je da ne vrše pritisak na rad tela Univerziteta“, navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je druga grupa u kasnim popodnevnim časovima napustila zgradu Rektorata, dok je prva grupa ostala u zgradi i prihvatila je pravila kućnog reda da se zgrada zaključava od petka posle podne do ponedeljka ujutro, ali im nije bilo onemogućeno da, po potrebi, izađu i vrate se u zgradu.

U zgradi su tako ostala dva radnika stalno angažovana na poslovima obezbeđenja Rektorata i petnaestak lica iz Pokreta „1 od 5 miliona“.

Danas su, međutim, kako navode, taj dogovor lica koja borave u zgradi prekršila i postavila su nove uslove, pokrila bezbedonosne kamere i time onemogućila redovnu kontrolu bezbednosti zdanja.

Postavili su i prepreke na sve ulaze u Rektorat i zahtevali da im se predaju ključevi zgrade, navode iz te institucije, uz upozorenje da takve poteze neće dozvoliti.

Kovačević: Pokušaj politizacije Univerziteta

Bivši rektor BU Branko Kovačević ocenjuje da je upad grupe studenata, pripadnika inicijative „1 od 5 miliona“ u prostorije Rektorata Univerziteta u Beogradu pokušaj njegove politizacije.

Do emitovanja teksta Tanjug nije uspeo da dobije komentar rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović, a bivši rektor i član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Branko Kovačević smatra da to što se dogodilo „nije dobar put".

Kovačević kaže da su predstavnici „1 od 5 miliona“ tokom protesta, dok se u Rektoratu obeležavao Dan Univerziteta, bili mirni i korektni, da su sedeli sa transparentima i da nisu ometali proslavu.

Ipak, smatra da to što se juče dogodilo nije dobar put, jer se na taj način Univerzitet politizuje i „teren politike prebacuje na akademsku zajednicu“.

Prema njegovim rečima, studenti mogu da se bave politikom kroz političke stranke i da budu politički aktivisti, ali — van Univerziteta.

„Princip na Univerzitetu je da, ako je neko partijski funkcioner, odnosno bavi se politikom, ne može da bude studentski funkcioner. Na primer, student prodekan, student prorektor i šef studentskog parlamenta, niti studentski delegat“, kaže on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala