Šef ukrajinske diplomatije protiv potpune amnestije u Donbasu

© AP Photo / Mstyslav ChernovUstanici u Donjecku u blizini aerodroma
Ustanici u Donjecku u blizini aerodroma - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Ukrajine Vadim Pristajko izjavio je da je protiv davanja amnestije učesnicima u sukobu u Donbasu.

„Aktuelna diplomatija ne podrazumeva nikakvu potpunu amnestiju“, rekao je Pristajko na 16. godišnjem susretu „Jaltinska evropska strategija“ u Kijevu.

Ministar je naveo da vlasti neće pristati na izbore u Donbasu pod uslovima koje traže ustanici u toj oblasti.

„Moramo da pripremimo te izbore, kako bi se o tome postigao dogovor u Minsku. Ukrajina je jedinstvena, izbori moraju da se održe na celoj teritoriji države“, rekao je Pristajko.

On je ranije pozvao Vrhovnu radu Ukrajine da promeni postojeći zakon o posebnom statusu Donbasa, koji prestaje da važi 31. decembra, ili da usvoji novi zakon.

Minski sporazum traži od Ukrajine usvajanje zakona o amnestiji za učesnike u sukobu na strani samoproglašenih DNR i LNR, promenu Ustava kojom će biti propisan posebni status Donjecke i Lugnske oblasti i pravo stanovništva u tim republikama na jezičko samoopredeljenje. Kijev se potpisivanjem Minskog sporazuma obavezao i na obnavljanje socijalno-ekonomskih veza s teritorijama koje nisu pod njegovom kontrolom, kao i na niz drugih mera.

Ukrajinska strana, međutim, ne ispunjava odredbe sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala