Šef ukrajinske diplomatije: Potreban novi zakon o posebnom statusu Donbasa

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaMinistar inostranih poslova Ukrajine Vadim Pristajko
Ministar inostranih poslova Ukrajine Vadim Pristajko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vrhovna rada Ukrajine mora da promeni postojeći zakon o posebnom statusu Donbasa koji prestaje da važi 31. decembra, ili da usvoji novi zakon, izjavio je šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko.

„Što se tiče važećeg zakona o posebnom statusu Donbasa, sama ta ideja o posebnom statusu, koja je propisana u važećem zakonu, to je bio kompromis koji nam je omogućio da prekinemo rat od samog početka, 2015. godine. Sada moramo da idemo dalje... Smatram da našim poslanicima predstoji izrazito složen zadatak — kako da promene taj zakon, da napišu novi zakon, da usaglase taj zakon“, rekao je Pristajko na 16. godišnjem susretu „Jaltinske evropske strategije“ u Kijevu.

Prema njegovim rečima, taj posao će zajedno početi Vlada Ukrajine i poslanici Vrhovne rade.

Zakon o posebnom statusu Donbasa usvojen je u Vrhovnoj radi Ukrajine 2014. godine, ali nije primenjen u praksi. Na jesen 2018. godine Parlament Ukrajine je produžio njegovo dejstvo do kraja ove godine.

Povodom nacrta zakona podneta je žalba Ustavnom sudu Ukrajine, ali sud još nije doneo odluku o tome. U dokumentu je navedeno da će poseban status regiona stupiti na snagu nakon ispunjavanja niza uslova, pre svega povlačenja „nezakonitih formacija“ s tih teritorija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala