SDA usvojila deklaraciju: Primarni cilj Republika Bosna i Hercegovina

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u foto-galerijuBosna i Hercegovina. Sarajevo
Bosna i Hercegovina. Sarajevo - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Delegati Kongresa Stranke demokratske akcije BiH usvojili su novi statut, devet rezolucija, kao i Programsku deklaraciju, kojom definišu političku poziciju i politiku SDA u narednom periodu, prenosi portal „Kliks“.

„Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim sa gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine“, piše, između ostalog, u Programskoj deklaraciji SDA, koju su podržali delegati.

Delegati su u okviru ove deklaracije usvojili i amandman vezan za Srebrenicu. Takođe, usvojena je i Rezolucija o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine.

Kada je reč o podeli vlasti, regionalni nivo vlasti činilo bi pet ili više multietničkih regija, formiranih na osnovu ekonomskih, geografskih, istorijskih, saobraćajnih, kulturnih i drugih evropskih principa i standarda za formiranje regija.

U ovoj rezoluciji navedeno je i da će SDA insistirati na uvođenju simetričnih rešenja u parlamentima entiteta, tj. insistirati na ustavnom pozicioniranju Doma naroda u Narodnoj skupštini Republike Srpske umesto sadašnjeg Vijeća naroda.

SDA će se zalagati i da ustavna reforma obuhvata i pravosuđe BiH na način da VSTV i pravosudni sistem na državnom nivou imaju eksplicitan ustavni status, te da se na nivou države uspostavi sudsko telo, Vrhovni sud BiH, koje će osigurati dosledno tumačenje zakona i usklađenost sudske prakse.

„Grad Sarajevo, kao glavni grad Republike Bosne i Hercegovine je politički, administrativni, kulturni, ekonomski i društveni centar Republike BiH. Zalagaćemo se da administrativno područje Grada Sarajeva obuhvati celokupnu teritoriju predratnog Sarajeva sa najmanje deset opština, u okviru šire regije“, piše u Rezoluciji o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu.

Usvojen je i novi Statut SDA kojim se ograničava uticaj kadra u lokalnim sredinama. Ograničen je i broj mandata predsednika kantonalnih, gradskih i opštinskih odbora. Izmenama je predviđeno da jedan funkcioner, na poziciji predsednika nekog od odbora, može ostati najviše tri uzastopna mandata.

Usvojenim rezolucijama definiše se politika stranke i u oblastima — Ustavna reforma i izborno zakonodavstvo; Vladavina prava, sigurnost i odbrana; Osnovni ciljevi ekonomske politike i politike razvoja; Načela i ciljevi spoljne politike, EU i NATO integracija; Očuvanje tekovina odbrane BiH od agresije u periodu 92-95. i pitanja statusnih prava boračkih kategorija; Obrazovanje, nauka, kultura, sport i mladi; Demografija i zaštita porodice; Održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, te Penziono i invalidsko osiguranje, socijalna zaštita, zdravstvo i radna prava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala