Ruski egzarhat u Evropi ujedinjuje se sa Ruskom pravoslavnom crkvom

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaBogoslužba u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi
Bogoslužba u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska pravoslavna crkva prihvatila je Ruski egzarhat u Evropi i sve sveštenike i parohije pod njegovim rukovodstvom pod svoju jurisdikciju, saopštila je pres-služba Moskovske patrijaršije.

„Sveti sinod je 14. septembra 2019. godine razmotrio predlog arhiepiskopa Jovana (Reneta) o stupanju u kanonsko jedinstvo sa Moskovskom patrijaršijom, zajedno sa sveštenstvom i parohijama koji žele da ga slede. Raspravljajući o tom zahtevu, članovi Svetog sinoda su odlučili da prime arhiepiskopa Jovana (Reneta) pod jurisdikciju Moskovske patrijaršije sa titulom ’dubnjinski‘, kao i sve sveštenike pod njegovim rukovodstvom koji to žele i parohije koje izraze takvu volju“, piše na sajtu RPC.

Prošle godine Carigradska patrijaršija je odlučila da raspusti Zapadnoevropski egzarhat ruskih parohija i poništi patrijaršijski tomos iz 1999. godine.

Mnogi sveštenici i parohijani bili su protiv ukidanja Ruskog egzarhata i podređivanja ruskih parohija Vaseljenskoj patrijaršiji. Razmatrana je mogućnost povratka u Rusku pravoslavnu crkvu i Rusku pravoslavnu crkvu u inostranstvu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala