Naučnici pronašli izgubljeni kontinent koji leži duboko ispod Balkana

© Foto : youtube/WC SciFiKontinent Velika Adrija
Kontinent Velika Adrija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ugledni časopis „Sajens“ objavio je članak o kontinentu nastalom pre više od 100 miliona godina, koji su naučnici nazvali Velika Adrija, a koji se prostirao današnjim prostorom od Alpa — do Irana.

Kontinent je u velikim tektonskim pomeranjima potonuo, a najvećim delom nalazio se na prostoru današnje južne Evrope. Pojednostavljeno — izgubljeni kontinent Velika Adrija (ili Veliki Jadran) nalazi se duboko ispod Balkana.

Velika Adrija je, tvrde stručnjaci, formirana pre gotovo 250 miliona godina, kada se odvojila od južnog superkontinenta Gondvane, koji je tada na okupu držao današnju Afriku, Južnu Ameriku, Antarktik, Australiju, Indijski potkontinent i Arapsko poluostrvo, prenosi „B92“.

Taj praistorijski kontinent je obuhvatao područja tridesetak današnjih zemalja — od Španije do Irana. Veći deo je bio pod vodom, iz koje je štrčao niz ogromnih stena, odnosno ostrva, tvrdi Douve van Hinsbergen, šef Katedre za paleogeografiju i globalnu tektoniku sa Odeljenja za geologiju Univerziteta u Utrehtu u Holandiji.

„Mediteranska regija je jednostavno — geološki nered. Sve je zakrivljeno, razlomljeno i razbacano“, rekao je Van Hinsbergen za časopis „Sajens“.

Velika Adrija, po njegovom tumačenju, bila je deo afričke tektonske ploče, a pre sto miliona godina počelo je njeno „klizanje“ i podvlačenje pod evroazijsku tektonsku ploču, odnosno pod današnju južnu Evropu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala