Misterija smrti velike holivudske zvezde: Za sve su krivi američki predsednik i njegova porodica?

© Foto : Lawrence SchillerMerilin Monro
Merilin Monro - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teorije zavere o smrti američke glumice Merilin Monro nisu se pojavile tek tako, već ih je namerno lansirala konkretna grupa ljudi, tvrdi Donald Mekgovern, autor knjige „Murder Orthodoxies: A Non-Conspiracist's View of Marilyn Monroe's Death“ (Teorija ubistva: Pogled ne-konspiratora na smrt Merilin Monro).

„Teorije zavere o Merilininoj smrti, kakve danas postoje, nisu postojale 60-ih godina prošlog veka. One su se proširile tek kasnije“, kaže Mekgovern, a prenosi Foks.

Mekgovernova priča čini okosnicu finalne epizode serije „Skandalozno: Smrt Merilin Monro“, u kojoj će biti detaljno opisano kako su se tri osobe urotile da za smrt holivudske zvezde okrive Kenedijeve.

Prema dokumentarcu — te tri osobe su Džek Klemons, policajac koji je prvi stigao na lice mesta, Moris Rajs, predsednik Filmskog saveza za očuvanje američkih ideala i Volter Vinčel, novinar i desničarski pisac.

Trojica zaverenika prvi put su se sreli nekoliko meseci nakon Merilinine smrti, navodi se u dokumentarcu.

Reis, koji je bio paranoičan zbog navodne „invazije komunista u Holivudu“, nadzirao je mnoge filmske zvezde, uključujući i Monroovu. On je Klemonsu i Vinčelu na sastanku rekao za navodnu seksualnu vezu tadašnjeg predsednika SAD Džona Kenedija i Merilin Monro, pa su njih trojica tada tu „izmišljotinu“ ubacili u priču o tome kako je Kenedi naredio njeno ubistvo da bi prikrio aferu.

Cela priča trebalo je da ima neke dokaze. Tako je Klemons posle sastanka često govorio da je uočio nelogičnosti, nakon što je ušao u sobu odmah posle nesreće. Njegovo svedočenje oslanjalo se, pre svega, na čuvenu čašu za piće iz koje je, prema zvaničnoj verziji smrti, poznata glumica popila sedative, a koje, navodno, kada je Klemons ušao u sobu, nije bilo. 

Na fotografiji koju je objavila policija, čaša za piće se mogla videti pored njenog kreveta, ali je Klemons tvrdio da je kućna pomoćnica filmske zvezde uništavala dokaze u veš mašini.

Prema dokumentarcu — Klemons je imao dobar razlog da širi priče koje diskredituju policiju u Los Anđelesu, s obzirom da je prethodno otpušten sa posla.

Da bi zavera postala viralna, trojki je bila potrebna platforma koju je pružio Vinčel, koji je bio „veoma moćan kolumnista i pisao je o tračevima iz Njujorka“.

„Vinčel je u svojim kolumnama predstavio ono što je u osnovi bila teorija. Da su Bobi Kenedi i Merilin imali aferu i da je Bobi ubio američku glumicu. Nisam čuo da je Vinčel ikada istupio i to javno rekao, ali je to u njegovim kolumnama nagovešteno“, kaže Mekgovern u dokumentarcu.

Međutim, treba biti biti oprezan sa teorijama zavere, jer se one često obiju o glavu, a upravo to se i dogodilo. Deset godina kasnije, nakon što je teorija Klemons-Reis-Vinčel postala popularna, poznati američki romanopisac Norman Majler objavio je svoj bestseler „Merilin: Biografija“.

U poslednjem poglavlju te knjige Majler je tvrdio da su filmsku zvezdu ubili sami zaverenici, koji su potom smislili svoju teoriju da prikriju vlastiti zločin.

Merilin Monro je pronađena mrtva u jutarnjim časovima 5. avgusta 1962. godine u svom krevetu. Obdukcija je pokazala da je umrla od „akutnog trovanja barbituratima“. Bočice sa pilulama pronađene su pored njenog kreveta. Ona se pre toga predozirala četiri puta. Ono što je bilo čudno je da su lekovi pronađeni, ali u sobi nije pronađena čaša za vodu koja bi joj bila potrebna da bi progutala tako veliku količinu pilula. Kao rezultat teorija zavere — istraga o smrti zvezde ponovo je otvorena 20 godina kasnije, ali nisu pronađeni dokazi koji bi nepobitno upućivali na to da je ona ubijena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala