Sobranje Makedonije razrešilo Janevu

© AP Photo / Boris GrdanoskiSobranje
Sobranje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šefica Specijalnog tužilaštva Severne Makedonije Katica Janeva smenjena je u Sobranju, dan uoči isteka njenog mandata, zbog nezakonitog, nestručnog i nesavesnog rada i umešanosti u aferu „Reket“, prenosi Tanjug.

Za smenjivanje Janeve glasala su 102 poslanika od ukupno 120 poslanika u Sobranju Makedonije.

Janeva je osumnjičena u slučaju „Reket“ i nalazi se u skopskom pritvoru, nakon što je Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju u Skoplju proširilo istragu i tereti je za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja.

U objavljenim telefonskim razgovorima između prvoosumnjičenog u slučaju „Reket“ Bojana Jovanovskog, poznatog kao Boki 13, i oštećenog biznismena Jordana Kamčeva na portalu italijanskog lista „Verita“ čuje se i glas Janeve, koja Kamčevu kaže da „ne brine i da će sve biti u redu“.

Bojan Jovanovski se duže od dva meseca nalazi u pritvoru zbog afere „Reket“. On je osumnjičen da je od skopskog biznismena Jordana Kamčeva iznudio 1,5 miliona evra u zamenu za oslobađanje od pritvora, odnosno rešenje koje je morala da odobri Katica Janeva.

Janeva se nalazi u pritvoru od 21. avgusta.

Ona je bila izabrana za prvu šeficu Specijalnog tužilaštva Severne Makedonije 15. septembra 2015. godine, kada je postignut Pržinski sporazum o formiranju tehničke Vlade i Specijalnog tužilaštva, koje je trebalo da procesuira prisluškivane razgovore iz vremena Vlade premijera Nikole Gruevskog.

Tada je Janeva izabrana na tu poziciju sa 108 glasova od ukupno 120 u Sobranju.

Ona je danas smenjena na osnovu predloga izveštaja Veća javnih tužilaca u Severnoj Makedoniji zbog nestručnog, nesavesnog i nezakonitog rada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala