Čuje li svemir našeg znanja nemir?

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šta nam novo otkriva nedavno objavljena knjiga „Kratki odgovori na velika pitanja“ Stivena Hokinga? Na koji način u svom poslednjem delu slavni naučnik odgovara na neka od najvećih pitanja čovečanstva i koliko nauka napreduje u otkrivanju zagonetki u vezi sa vanzemaljskom i elektronskom inteligencijom i nastankom svemira i crnih rupa?
Čuje li svemir našeg znanja nemir?

Da li naša nauka drži korak sa svetskom naukom, na to pitanje u emisiji „Orbita kulture“ odgovaraju dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku, prof. dr Petar Adžić, vođa srpske naučne ekipe u Cernu, i Dubravka Dragović, urednica u izdavačkoj kući „Vulkan“, koja objavljuje Hokingova dela.

Šta sadrže staroegipatske zbirke u našim muzejima, o kakvim eksponatima je reč i šta sve može da vide posetioci istoimene izložbe u Muzeju afričke umetnosti, otkrivaju kustosi izložbe Emilija Epštajn i Nenad Marković.

Da li je retrospektiva tapiserija Milice Zorić, otvorena u spomen zbirci Pavle Beljanski u Novom Sadu, pokušaj da se ispravi nepravda učinjena jednom marginalizovanom umetničkom izrazu, ali i nepravda prema autoru koji nas je, zahvaljujući tapiseriji, svojevremeno dostojno prezentovao u svetu, pitamo Milicu Orlović Čobanov, autorku te postavke.

Slušajte nas i saznajte šta o predstojećem Bitefu misli nemački umetnik Anton Rouz, čija je predstava „Beograd na daljinski“ svojevrsni prolog ovogodišnjeg festivala.

O izložbi „Kneginja Jelisaveta — dugo putovanje kući“, posvećenoj kćeri kneza Pavla i kneginje Olge, jedinoj devojčici i poslednjem članu vladarskog doma Karađorđevića, razgovaramo sa kustoskinjom Istorijskog muzeja Srbije i autorkom izložbe Tamarom Ognjević.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala