CIA otkrila kako je koristila golubove u špijunskim misijama

© AFP 2022 / Frank RumpenhorsGolub
Golub - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
CIA je skinula oznaku tajnosti sa dosijea koji otkrivaju kako su golubovi korišćeni u tajnim špijunskim misijama tokom Hladnog rata.

U dokumentima je opisano kako su golubovi trenirani da fotografišu osetljive lokacije u Sovjetskom Savezu, ali i kako su gavranovi korišćeni da ispuštaju prislušne uređaje na pragove prozora, a delfini obučavani za podvodne misije.

Operacija iz 70-tih godina prošlog veka pod kodnim imenom „Takana“ istraživala je upotrebu golubova sa minijaturnim kamerama koje automatski snimaju fotografije, navodi se u objavljenim dosijeima.

CIA je iskoristila činjenicu da golub ima neverovatnu sposobnost, kao supermoć, da može da bude ostavljen negde gde nikada nije bio — i da pronađe put kući, pa i ako je ona udaljena stotinama kilometara, prenosi „Bi-Bi-Si“.

U okviru operacije „Takana“ istraženo je korišćenje drugih životinja za potrebe obaveštajne službe, pa je CIA trenirala gavranove da ispuštaju i ponovo uzimaju male objekte težine do 40 grama na pragove prozora nepristupačnih zgrada.

CIA je takođe istraživala da li ptice selice mogu da se koriste da postave senzore uz pomoć kojih bi bilo utvrđeno da li Sovjetski Savez testira hemijsko oružje.

CIA posuđe - Sputnik Srbija
Da li biste voleli da i vas prate: CIA otvorila profil na instagramu

Izgleda da je bilo i testova sa nekom vrstom električne stimulacije mozga kako bi psi bili daljinski navođeni, ali mnogi detalji su još pod oznakom tajnosti.

Prethodno su u operaciji „Akustična maca“ prislušni uređaji stavljani u mačke.

Dosijei otkrivaju da je CIA tokom 60-ih godina prošlog veka pokušavala da koristi delfine za „proboj u luku“, sa ili bez čoveka.

Problem je bio u tome što agent na terenu nije mogao da preuzme kontrolu nad delfinom od trenera koji je sa njim radio.

Ispostavilo se da su golubovi najefikasniji i sredinom 70-ih CIA je počela da sprovodi seriju probnih misija.

Korišćena je kamera vredna 2.000 dolara, teška samo 35 grama, a fotografije snimljene iznad kvarta Nejvi jard u Vašingtonu bile su izuzetno kvalitetne.

Eksperti su ocenili da je kvalitet fotografija, na kojima se jasno vide detalji na ljudima koji šetaju i detalji na automobilima — veći od onih koje su u to vreme snimali sateliti.

© AP Photo / Carolyn KasterCIA
CIA otkrila kako je koristila golubove u špijunskim misijama - Sputnik Srbija
CIA

Iz dopisa iz septembra 1976. godine se vidi da je bila izabrana meta za misiju golubova — brodogradilište u Lenjingradu, u kojem je izgrađena većina sovjetskih naprednih podmornica.

U tom trenutku je odlučeno da je misija izvodljiva, ali tu se priča u deklasifikovanom dosijeu završava, tako da će ostati tajna — u koliko su špijunskih misija golubovi učestvovali i koje podatke su prikupili.

Upotreba golubova za komunikaciju poznata je hiljadama godina, ali su te ptice u Prvom svetskom ratu počele da se koriste za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Tokom Drugog svetskog rata, malo poznati ogranak britanske obaveštajne službe MI-14 spuštao je golubove u kontejnerima sa padobranom u okupiranu Evropu.

Više od 1.000 golubova vratilo se sa porukama, u kojima su bili i detalji o lokacijama za lansiranje raketa V1 i o nemačkim radarskim stanicama.

Poruka grupe Pokreta otpora „Leopold Osvetnik“ sadržala je obaveštajni izveštaj na 12 strana, koji je poslat direktno Vinstonu Čerčilu.

Posle rata specijalni Pododbor za golubove britanske obaveštajne službe razmatrao je mogućnosti upotrebe ptica u Hladnom ratu.

Međutim, dok je veliki broj britanskih operacija ugašen — CIA je preuzela korišćenje moći golubova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala