Vučić u Drvaru: Ne damo nikome da izvrće istoriju, ponosni smo na Gavrila Principa (foto)

© PREDSEDNISTVO SRBIJEAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslednjih godina svi oko nas pokušavaju da umanje srpske žrtve i da nas proglase agresorima i krivcima za sve što se zbivalo, ali nikome nećemo da dozvolimo da izvrće istoriju i da od žrtve pravi dželata, a od srpskog naroda krivca za ono za šta nikad nije bio kriv, poručio je u Drvaru predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da je ponosan što večeras predstavlja Srbiju u tom gradu u Federaciji BiH, jer zna koliko svi Srbi u BiH vole Srbiju, te poručio da srca građana Srbije kucaju za Banjaluku, Drvar i sva mesta u kojima žive Srbi, uz koje će uvek biti.

U obraćanju na akademiji povodom Dana sećanja posvećenog stradanju Srba u 20. veku, Vučić je rekao da poslednjih godina svi oko nas pokušavaju da umanje srpske žrtve i da nas proglase krivcima i agresorima, za sve što se zbivalo, i to ne samo u ratovima devedesetih godina prošlog veka.

„Odjednom, mi Srbi, koji smo oslobodili prostor bivše Jugoslavije, postadosmo agresori i fašisti, a oni koji su stvarali nacističke države na ovim prostorima, iznenada, postadoše oslobodioci“, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da moramo da naučimo lekciju, da ne smemo da prećutkujemo svoje slabosti i krivicu, da bismo znali da se ponašamo drugačije i odgovornije.

„Mi večeras, uz sećanje na sve pale i poginule za svoju zemlju, odajemo počast životu. Borimo se za život dece, za 57 mališana iz vrtića ’Majka hrabrost‘, za one koji tek treba da dođu...“, rekao je Vučić.

© PREDSEDNISTVO SRBIJEAleksandar Vučić sa Miloradom Dodikom u Drvaru
Vučić u Drvaru: Ne damo nikome da izvrće istoriju, ponosni smo na Gavrila Principa (foto) - Sputnik Srbija
Aleksandar Vučić sa Miloradom Dodikom u Drvaru

Najavio je i dodatnu pomoć Srbije za Srpsku pravoslavnu crkvu.

„Želimo kapelu i veliki krst baš na Petrovačkoj cesti, gde nam je bombardovana kolona. Srbija će izdvojiti novac da obeležimo mesto stradanja“, rekao je Vučić.

Istakao je da Srbi ne treba da se stide svoje slobodarske prošlosti, kao ni Gavrila Principa čiju kuću je danas posetio, a koja će biti obnovljena.

„Taj čovek je dao život za slobodu i ideale u koje je verovao, to je Srbin kojim možemo da se ponosimo. Zato je sa mnom došao moj sin Danilo i zato nosi majicu sa likom Principa. Mi ne treba da se stidimo svog naroda, već da se dičimo i ponosimo“, poručio je Vučić, dodajući da terorista nije mogao biti čovek koji je hteo slobodu.

© PREDSEDNISTVO SRBIJEKuća Gavrila Principa
Vučić u Drvaru: Ne damo nikome da izvrće istoriju, ponosni smo na Gavrila Principa (foto) - Sputnik Srbija
Kuća Gavrila Principa

Dodao je da će da primi sve udarce na sebe.

„Udarajte na mene za ovo što sam govorio o Principu, ne bojim se nikog ni iz Londona, ni iz Beča, jer sam rekao istinu. Srce slobode Srbinu ne možete da oduzmete. Za to smo se uvek borili“, rekao je Vučić.

Drvarčanima je poručio da želi da ih vidi nasmejane, da gledaju u budućnost pravo i da je vide onako kako je samo zamisliti mogu, da im deca odrastaju u slozi i miru i da sa ponosom nose svoje ime i prezime.

Takođe je rekao da je ponosan što je prvi srpski predsednik koji je došao u Drvar, preneo je Tanjug.

Akademija je počela intoniranjem himni Srbije i RS, a Dan sećanja treći put je organizovao Centar za nestala lica.

Vučiću je domaćin bio član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a u delegaciji iz Beograda su i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i ministri finansija i odbrane Srbije Siniša Mali i Aleksandar Vulin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala