Vašington šalje još 150 vojnika za patrole u Siriji

© AFP 2023 / Saul Loeb Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američko Ministarstvo odbrane planira da na severoistok Sirije uputi oko 150 američkih vojnika, javio je „Njujork tajms“.

List navodi da će američka vojska zajedno sa vojnicima iz Turske patrolirati tim sirijskim regionom. Ministarstvo odbrane se nada da će ovom odlukom ukloniti postojeću napetost na sirijskoj teritoriji između Vašingtona i Ankare.

Pri tome će slanje vojnika omogućiti Pentagonu da obustavi dejstvo ukaza američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju američkog kontingenta u Siriji.

Portparol američkog Ministarstva nije želeo da komentariše za Sputnjik slanje dodatnih američkih trupa u Siriju, ali podržava Trampovu strategiju za smanjenje trupa u toj zemlji.

„Strategija naših snaga u Siriji nije se promenila. Iako radimo na realizaciji predsednikove naredbe da se svrsishodno i koordinisano trupe povuku iz Sirije, brojnost snaga će biti diktirana uslovima na terenu. Iz bezbednosnih razloga nećemo razgovarati o konkretnoj brojnosti ili rokovima“, objasnio je predstavnik Pentagona.

„Njujork tajms“ je podsetio da se trenutno se u Siriji nalazi nešto manje od 1.000 američkih vojnika koji učestvuju u likvidaciji pripadnika terorističke grupe DAEŠ.

Ranije su se u Ankari završili tursko-američki pregovori o stvaranju zone bezbednosti u Siriji. Kako je saopštilo tursko Ministarstvo odbrane — Ankara i Vašington postigli su dogovor o uspostavljanju koordinacionog centra za zajedničke operacije i planirane zone bezbednosti na severu Sirije. Zvanični Damask snažno se usprotivio ovom sporazumu, jer taj koordinacioni centar, prema zvaničnom stavu sirijske Vlade — predstavlja nedopustiv napad na suverenitet i teritorijalni integritet Sirije i grubo narušavanje principa međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala