Srbija se ponovo kandiduje za Izvršni savet Uneska

© AFP 2023 / BERTRAND GUAY Unesko
Unesko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je odgovorna i pozudana članica Uneska, a kako bi jače doprinosila njenom radu, ponovo će se kandidovati za Izvršni savet te, kako je zovu, intelektualne grane UN, izjavio je danas ministar Ivica Dačić, nakon konferencije „Medijska i informaciona pismenost u digitalnom dobu“, kojoj je prisustvovala i direktorka Uneska Odri Azule.

„Srbija želi da što bliže i više sarađuje sa Uneskom na svim poljima, kao i u realizaciji sveukupne Agende održivog razvoja 2030“, rekao je Dačić novinarima, nakon prvog dela skupa koji pokazuje spremnost Srbije da doprinese realizaciji globalnih prioriteta i ciljeva Uneska i ukazuje na važnost medijske i informacione pismenosti.

Dačić je ocenio da je učešćem direktorke Uneska Odri Azule, za čiji izbor je Srbija glasala, skupu u Beogradu potvrđena potreba za jačanjem saradnje ne samo u oblasti zaštite kulturne baštine, što je, kako je dodao, za Srbiju značajno, pogotovo zbog Liste svetske baštine u opasnosti, već i u svim oblastima u nadležnosti Uneska.

On je dodao da u svim susretima posebno ukazuje na kulturnu baštinu na KiM, imajući u vidu da su četiri crkve i manastira pod zaštitom Uneska.

Kako je dodao, posebna pažnja se posvećuje i istorijskim spomenicima u ostalim delovima Srbije.

Podsetio je da je Srbija svoj anagažman u Unesku pokazala i kroz članstvo u Savetu, kao potpredsednica, i da će se kandidovati za reizbor, kako bi nastavila da daje svoj doprinos.

Azule je zahvalila Srbiji i na angažmanima oko realizacije mandata u vezi sa kulturom, naukom, obrazovanjem, komunikacijama i informacijama, kao i na organizaciji skupa, zahvaljujući kom će se obnoviti agenda obrazovanja.

Ona je ocenila da je u sadašnjem digitalnom dobu, kada se svaka godina broji kao dve, važno promisliti novu doktrinu obrazovanja i medijsku i informatičku pismenost.

Sve to je, kako je dodala, važno i za slobodu mišljenja i izražavanja, jer oni daju kapacitet pluralizmu i dijalogu, a samim tim i snagu demokratiji.

Dodala je da je sa čelnicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić razgovarala o pitanjima od svetskog značaja — o obrazovanju i potrebi da se ponovo promisle obrazovne politike u vreme industrijske revolucije.

„Razgovarali smo i o veštačkoj inteligenciji i kreativnim industrijama važnim za razvoj svakog društva, o obrazovanju žena i devojčica i o naučnom obrazovanju“, rekla je ona.

Ministar je uručio Azule uramljenu reprodukciju stranice Miroslavljevog Jevanđelja, koje je prvo upisala na Uneskovu Listu svetske baštine.

Dačić je najavio i da će učestvovati na Generalnoj konferenciji Uneska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala