Pogled iz Češke: Ko je za povlačenje priznanja Kosova, a ko protiv njega

Pratite nas
„Stidim se“, tom rečenicom je predsednik Češke Vaclav Klaus u maju 2008. godine prokomentarisao vest da je njegova zemlja priznala nezavisnost Kosova. Pre 11 godina taj korak je izazvao nesuglasice, a izgleda da se istorija ponavlja. Da li su Česi potpuno zaboravili na bratski narod i kolike su šanse da ta zemlja povuče nezavisnost Kosova?

Podsetimo, aktuelni predsednik Češke Miloš Zeman je prilikom posete Srbiji izjavio da bi želeo da razgovara o povlačenju priznanja Kosova. Nažalost, to ne zavisi od predsednika, već od Vladinog kabineta.

U češkom društvu se ne vode rasprave o Kosovu. Objektivnosti radi, važno je naglasiti da ni pre 11 godina, kada je češka Vlada priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, nisu vođene diskusije o tome. Situacija na Kosovu bila je i ostala velika nepoznanica za veliku većinu Čeha.

Česi zaboravili bratski narod

Neizbežna je konstatacija da je veliki deo Čeha zaboravio na tesne istorijske veze između njihove zemlje i Jugoslavije, pa i Srbije. Česi, posebno liberalni deo društva, zaboravili su da je za vreme Prvog svetskog rata Tomaš Masarik (prvi predsednik Čehoslovačke) koristio srpski pasoš za putovanja po svetu, kao i da je upravo lider Jugoslavije oštro osudio ulazak trupa Varšavskog pakta u Čehoslovačku 1968. godine.

Bilo bi naivno očekivati bilo kakve demonstracije ili pritisak društva na Vladu kako bi se povuklo priznanje Kosova. Češko društvo ne smatra Kosovo ključnim problemom, dok se većina, nažalost, ravnodušno odnosi prema tome.

Kada je reč o stavu češke političke elite povodom priznanja Kosova, pozicija predsednika Miloša Zemana je jasna. Međutim, Češka je država u kojoj vlada parlamentarna demokratija, pa ta odluka, kao i pre 11 godina, zavisi od mišljenja Vlade i parlamentarnih stranaka.

© Tanjug / ZORAN ZESTICMiloš Zeman i Aleksandar Vučić
Pogled iz Češke: Ko je za povlačenje priznanja Kosova, a ko protiv njega - Sputnik Srbija
Miloš Zeman i Aleksandar Vučić

Socijaldemokrate i komunisti Češke su 2008. godine istupili protiv priznanja nezavisnosti Kosova. Komunistička partija Češke i Moravske čak je pripremila zakon, koji je trebalo da spreči Vladu da prizna nezavisnost Kosova, međutim, taj zakon nikada nije postao deo češkog zakonodavstva.

Čak ni u to vreme Vlada nije imala usaglašeno mišljenje po tom pitanju. Priznanje Kosova odbile su da podrže hrišćanske demokrate, koje su bile u sastavu Vladine koalicije.

A kako je danas?

Teško se može pretpostaviti da bi socijaldemokrate mogle da zahtevaju od premijera Andreja Babiša da preispita odluku iz 2008. godine. Istovremeno, ministar spoljnih poslova Tomaš Petršiček je izjavio da ne vidi razlog da se ponovo vode rasprave o Kosovu.

Jedina osoba iz Češke socijaldemokratske stranke, koja nije zaboravila na bratske veze sa srpskim narodom i koja negira jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, jeste poslanik Jaroslav Foldina.

„Kosovo se u prvom redu bavi narko-mafijom, a sada su se preorijentisali i na transport migranata muslimana u Evropu. Kosovo nije tipična država. Politički razlozi za to su zato što je nastala ’zahvaljujući‘ bombardovanju, suprotno međunarodnom pravu“, izjavio je Foldina nedavno za „Češki radio“.

Sa druge strane, komunisti i dalje ne menjaju svoj stav.

„U osnovi preovladava mišljenje da je Kosovo i dalje pokrajina koja pripada Srbiji. Sada nismo razgovarali o povlačenju priznanja Kosova, ali pretpostavljam da bismo mogli da podržimo taj proces“, rekao je potpredsednik Komiteta za evropske poslove Donjeg doma Češke Jirži Valenta.

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici bezbednosnih snaga samoproglašene republike Kosovo // AP Photo, Visar Kryeziu
Pogled iz Češke: Ko je za povlačenje priznanja Kosova, a ko protiv njega - Sputnik Srbija
Pripadnici bezbednosnih snaga samoproglašene republike Kosovo // AP Photo, Visar Kryeziu

Povlačenje nezavisnosti Kosova podržava i stranka „Sloboda i direktna demokratija“ .

„Pokret ’Sloboda i direktna demokratija‘ negira suverenitet samoproglašene države Kosovo. Kosovo je Srbija! To je bila izdaja Vlade Mireka Topolaneka iz Građanske demokratske stranke i Karela Švarcenberga iz stranke TOP09, koji su priznali nezavisnost samoproglašene države Kosovo, koju je osnovala teroristička organizacija OVK. Takozvana republika Kosovo je zemlja u kojoj veliki uticaj ima mafija i zemlja u kojoj se obučavaju radikalni islamisti. Izdaja češke Vlade je još gnusnija zbog činjenice da je 1938. godine 60.000 dobrovoljaca iz te balkanske zemlje predložilo svoju pomoć u zaštiti Čehoslovačke od Nemaca. Češka Vlada bi trebalo da preispita svoju odluku i opozove priznanje Kosova“, navodi se u saopštenju stranke, koje je Sputnjiku dostavila poslanik Karla Maržikova.

Šanse ravne nuli

Da bi proces povlačenja priznanja Kosova postao aktuelan, neophodna je želja premijera Babiša. Iz njegovog pokreta „Akcija nezadovoljnih građana“ čuju se različita mišljenja. Međutim, ipak je više onih koji se ne slažu sa mišljenjem predsednika Zemana. Predsednik Predstavničkog doma Radek Vondraček izjavio je da je pravo bilo koje suverene države da povuče priznanje nezavisnosti druge države. Prema njegovom mišljenju — to ne bi imalo pozitivan uticaj na situaciju na Kosovu.

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPremijer Češke Andrej Babiš
Pogled iz Češke: Ko je za povlačenje priznanja Kosova, a ko protiv njega - Sputnik Srbija
Premijer Češke Andrej Babiš

Babiš i njegova stranka su u prvom redu pragmatični igrači. Njih zanima šta će dobiti od koraka koji naprave. Povlačenje priznanja Kosova neće im doneti nikakvu dobit, a prema njihovom mišljenju, — čak će biti suprotno.

Zapadne vlade ne bi odobrile taj potez češkog premijera, a to ne bi uticalo ni na njegovu popularnost u Češkoj. Njegovi protivnici bi ga čak optužili da on pokušava da se dopadne Rusiji. A Babišu, koji se suočava sa oštrom kritikom i protiv koga liberalni deo društva protestuje, sve to nije potrebno.

Srpski narod je istorijski i kulturno blizak Česima, za razliku od veštački formirane takozvane „republike“ Kosovo. Nažalost, uzimajući u obzir trenutne okolnosti, nada da će češki narod i Vlada učvrstiti odnose sa Srbijom na račun Kosova — ravna je nuli.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala