Otkriven novi međuzvezdani objekat: Oblik pokazuje da dolazi van Sunčevog sistema (video)

CC0 / / Zemlja
Zemlja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Astronom-amater Genadij Borisov otkrio je novi međuzvezdani objekat, koji je došao izvan Sunčevog sistema, objavio je „Minor planet senter“.

Prvi međuzvezdani objekat u našem solarnom sistemu otkrili su astronomi 2017. godine. „Oumuamua“ imao je hiperboličnu putanju, koja je ukazivala na to da je došao iz daleka i da se neće vraćati.

Naravno, proizveo je i mnogo spekulacija o njegovom poreklu, a jedna od njih je da je možda vanzemaljski.

Novootkriveni objekat predstavlja drugog međuzvezdanog gosta, a predstoji još mnogo ispitivanja, praćenja i posmatranja.

​Borisov je prvi put spazio objekat 30. avgusta koristeći teleskop koji je sam napravio. Nakon toga, usledile su i druge potvrde, a „Majnor planet senter“ pri Centru za astrofizičare izdao je saopštenje o novom objektu nazvanom „C/2019 Ku4 (Borisov)“.

Ukoliko se nesumnjivo potvrdi njegova međuzvezdana priroda, dobiće novu oznaku koja počinje sa „2I“. Slovo „I“ kao početno slovo reči „međuzvezdani“, koja na engleskom glasi „interstelar“.

Sa dodatnim posmatranjima i proučavanjima naučnici su počeli da izračunavaju oblik njegove orbite, a proračuni pokazuju da putanja ima hiperboličan oblik, a ne eliptični, koji karakteriše orbite nebeskih tela u Sunčevom sistemu.

Hiperbolična putanja ukazuje da će novootkriveni objekat napustiti naš sistem i da se nikada neće vratiti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala