Lazanski za Sputnjik: Srbija sa Rusijom vežba na S-400, a sa NATO vežba u čamcima (video)

© SputnikMiroslav Lazanski
Miroslav Lazanski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Obuka pripadnika Vojske Srbije na sistemu S-400 u Rusiji, poseta kineske delegacije na najvišem nivou u istoriji vojnih odnosa Beograda i Pekinga, smena još jednog američkog savetnika za nacionalnu bezbednost, optužbe da Rusija želi da Balkan postane nestabilan — teme su o kojima smo pričali s novim ambasadorom Srbije u Rusiji Miroslavom Lazanskim.

U Astrahanu, na jugu Rusije, u toku su prve zajedničke vežbe pripadnika protivvazdušnih odbrana Rusije i Srbije. Učestvuju vazdušne jedinice i protivraketne jedinice, kao i radio-tehnička služba. Pripadnici Vojske Srbije obučavaće se i na raketnim sistemima S-400 i na raketnom sistemu zemlja-vazduh „Pancir-S“.

„Pancir“ za Lazanskog nije bio novost, ali vežbanje na S-400 jeste.

Ako ste dobro pratili poslednji susret predsednika Putina i Vučića, mogli ste da vidite razmenu pogleda kada je bilo reči o transferu ruskog oružja u Srbiju i mogli ste da zaključite da se ’nešto krupno iza brda valja‘, ali to tada nisu želeli da objave. Na tom sistemu su, inače, mogli da se obučavaju pripadnici drugih država u koje Rusi imaju veliko poverenje, a na komercijalnoj osnovi i Turci. To je veliki izraz poverenja Rusije prema Srbiji i još jedan dokaz dobrih odnosa dve zemlje“, naglasio je novi ambasador Srbije u Rusiji.

Kvalitet na strani Rusije

Pre Astrahana, Vojska Srbije učestvovala je i na taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem zajedno sa jedinicama Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije. Lazanski otkriva da su pripadnici naših vojnih snaga otišli i vratili se u ruskim avionima. On naglašava da Srbija sa NATO ima veći broj vežbi, ali ne takvog kvaliteta.

„Kada je u pitanju bilaterala — sa Bugarima vežbamo gađanje PVO sistemima ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu „Šabla“, jer takav poligon nemamo u Srbiji. Sa Rumunima imamo bilateralu kada su u pitanju neke vazduhoplovne vežbe i kontrola vazdušnog prostora, a zajedno sa njima i Mađarima vežbamo spasavanje ljudi čamcima u elementarnim nepogodama, dok sa pripadnicima SAD imamo samo proigravanje mirovnih misija. Dakle, kvalitet vojne saradnje sa Rusijom je u vojnom smislu daleko veći nego sa Alijansom, jer vežbamo prave borbene operacije“, ističe Lazanski.

Pored saradnje sa RF, Srbija ima odlične odnose i sa Narodnom Republikom Kinom. Pet dana trajala je poseta na najvišem nivou kineske delegacije Srbiji. Lazanski navodi da je kruna te posete intenziviranje vojnih odnosa, potvrđivanje dobre političke i produbljivanje ekonomske saradnje.

„Ne treba smetnuti sa uma ni činjenicu da je Kina donirala Srbiji šezdesetak komada inžinjerijske vojne opreme, kao i veliki broj sanitetskih vozila i gumenih čamaca za rečnu flotilu“, rekao je ambasador.

Zapadu ništa ne promiče

Lazanski kaže da će zbog ovako dobrih odnosa Srbije sa Kinom i Rusijom naša zemlja biti izložena protestima i pritiscima zapadnih političara, ali naglašava da Beograd ima dobro objašnjenje — Srbija je vojno neutralna zemlja, neophodna nam je adekvatna odbrana i možemo da kupujemo naoružanje od koga god želimo. On smatra da je Srbija i dalje vojno najsuperiornija zemlja bivše Jugoslavije, dok u regionu ne možemo da se merimo sa Rumunima, koji su i ekonomski jači.

© SputnikMiroslav Lazanski u studiju Sputnjika sa urednicom Natašom Milosavljević
Lazanski za Sputnjik: Srbija sa Rusijom vežba na S-400, a sa NATO vežba u čamcima (video) - Sputnik Srbija
Miroslav Lazanski u studiju Sputnjika sa urednicom Natašom Milosavljević

Palmerova optužba 

Specijalni izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer, prema rečima ambasadora Lazanskog, nastavlja matricu svojih prethodnika.

Ako Palmer u startu kaže da se Rusija ovde meša kako bi izazvala haos, ja ne znam na osnovu kojih argumenata on zasniva takav stav. Voleo bih da on to argumentuje. Posebno je zanimljiv drugi deo izjave, u kom je rekao da je cilj SAD da sve zemlje Balkana uđu u evroatlantsku zajednicu, a mi smo jasno stavili do znanja da smo vojno neutralni i da ne treba poistovećivati Evropsku uniju sa evroatlantskom zajednicom. Ukoliko Palmer smatra da je ovaj prostor nestabilan, jer Srbija nije u NATO, onda je to neodgovorno ponašanje jedne svetske supersile“, rekao je Lazanski.

„Iako su u Vašingtonu svesni da su naši odnosi sa Rusijom neraskidivi, oni ipak sebe vide kao silu i tako se i ponašaju, kao kauboji“, smatra naš sagovornik i ističe da takvo ponašanje ne smeju da primene sa Rusijom i Kinom, ali ni sa Severnom Korejom.

Pomoć u stavu prema Kosovu

„Sve i da Srbija prizna nezavisnost Kosova, pritisak ne bi bio smanjen, iz prostog razloga što nas SAD doživljavaju kao istureno odeljenje Rusije na Balkanu“, uveren je Lazanski.

„Mi smo jedina bela rasa u Evropi koja je pripucala na Amerikance 1999. godine, svi drugi ratovi vodili su se u Aziji ili u Južnoj Americi“, objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da Amerikanci ne mogu da shvate tu vrstu srpske drskosti, koju smo pokazali kada smo im se vojno suprotstavili, a ne mogu ni da shvate da međunarodno pravo treba da važi za sve.

„Bez ruskog lobiranja ne bismo mogli da ostvarimo da 13 zemalja povuče priznanje nezavisnosti Kosova, a Moskva i dalje stoji uz nas i u Savetu bezbednosti i u ostalim međunarodnim organizacijama. Zato se i nadam da Kosovo neće postati članica Interpola na narednom zasedanju u Čileu“, rekao je Lazanski.

Odlazak Boltona

Američki predsednik Donald Tramp otpustio je i trećeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, i to zbog velikih neslaganja oko Irana, Venecuele, Severne Koreje, Avganistana... Ambasador Lazanski kaže da Tramp očajnički želi da nađe neki spoljnopolitički uspeh kojim bi mogao da „maše“ u predizbornoj trci, a pitanje je da li mu je Bolton to otežavao.

„Kada gledate kojim tempom se smenjuju državni sekretari i savetnici za nacionalnu bezbednost — onda nas više ništa ne čudi. Smešno je i što su o toj ostavci Tramp i Bolton komunicirali preko svojih naloga na Tviteru. To govori o ozbiljnosti sadašnje američke politike i to je prosto neobjašnjivo“, napominje naš sagovornik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala