Lavrov: Srbija je naš vodeći partner na Balkanu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija pozdravlja odgovornu i suverenu politiku Srbije za očuvanje vojne neutralnosti, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Što se tiče pokušaja uključivanja svih balkanskih država u NATO, dobro je poznat negativan stav Moskve prema tim destruktivnim naporima. Sa tim u vezi, pozdravljamo odgovornu i suverenu politiku Srbije za očuvanje vojne neutralnosti. Nažalost, nisu svi njeni susedi u stanju da izdrže spoljni pritisak i, uprkos volji većine građana, uvlače se u orbitu Severnoatlantskog saveza sa njegovim izmišljenim garancijama bezbednosti“, objasnio je ministar u intervjuu listu „Trud“.

On je napomenuo da se odnosi Rusije i Srbije grade tačno u skladu sa bilateralnom Deklaracijom o strateškom partnerstvu iz 2013. godine. Prema njegovim rečima — obostrano korisnu saradnju karakteriše pozitivna dinamika.

„Rusija nikada nije nečiji prijatelj protiv nekoga. Otvoreni smo za progresivan razvoj odnosa sa svima koji tome teže. Srbija je naš vodeći partner na Balkanu. Istovremeno održavamo konstruktivne i bogate veze i sa drugim zemljama u tom delu Evrope“, dodao je on.

Ranije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će Beograd nastaviti da vodi politiku vojne neutralnosti. Rukovodstvo Srbije, na čelu sa Vučićem, je više puta isticalo poziciju vojne neutralnosti države i odbijanje ulaska u vojne saveze, u skladu sa rezolucijom parlamenta iz 2007. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala