Kusturica pozvao direktorku Uneska da zaštiti spomenike na KiM

© Tanjug / Dimitrije GollEmir Kusturica
Emir Kusturica - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Generalna direktorka Uneska Odri Azule razgovarala je u Jugoslovenskoj kinoteci sa pomoćnicom ministra kulture za međunarodnu saradnju Asjom Dračom Muntean o prioritetima kulturne politike Srbije, a susrela se i sa režiserom Emirom Kusturicom, koji je zamolio da pomogne u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Drača Muntean je sinoć, u izjavi medijima nakon sastanka, rekla da je direktorku Uneska upoznala sa situacijom vezanom za zaštitu kulturnog nasleđa, posebno na Kosovu i Metohiji.

„Razgovarale smo o srpskim spomenicima koji su na Listi ugrožene svetske baštine i o projektu Uneska na Novom brdu“, rekla je ona i dodala da će Srbija dobiti punu saradnju Uneskom da se problemi u vezi sa Novim brdom reše u razumnom roku, tako da srpska srednjovekovna tvrđava bude očuvana na najbolji način, kako je i bilo predviđeno njenom obnovom.

Azule i Drača Muntean su razgovarale i o programu „Mreža kreativnih gradova Uneska“, za koji je Vranje apliciralo, a zatim i o programima koji se bave sprečavanjem ilegalne trgovine kulturnim blagom, o holokaustu i o obnovi bivšeg jugoslovenskog paviljona u logoru Aušvic-Birkenau, koji je pod pokroviteljstvom Uneska.

„Dotakli smo se i teme Memorijalnog centra Staro sajmište, koje je poslednjih dana u žiži javnosti“, rekla je Drača Muntean.

Ona je obavestila Azule i o planu Srbije da nastavi sa upisom na Listu svetske baštine, izrazivši nadu da će 2020. godine imati pripremljene dve nove nominacije — Kulturni predeo Bača i Limes.

Azule je, prema rečima pomoćnice ministra, rekla da će sve pomenute inicijative sagledati i ponuditi pomoć, a pozvala je i srpsku delegaciju na Generalnu konferenciju Uneska, koja se održava na jesen u Parizu, kada će biti prva konferencija ministara kulture iz celog sveta, posle skoro 20 godina.

„Nakon ovog sastanka očekujemo da ćemo imati jaču i bolju saradnju u budućnosti“, naglasila je Drača Muntean.

Azule je izrazila želju da upozna Kusturicu i želela je da vidi i Jugoslovensku kinoteku, imajući u vidu njen značaj u svetskoj porodici filmskih arhiva, a zainteresovana je i za razvoj filmske industrije u Srbiji.

Kusturica je zamolio direktorku Uneska da učini sve što može za kulturno nasleđe Srbije na KiM, koje je, kako je istakao u izjavi Tanjugu — „vitalno za našu budućnost, kao što je bilo i za našu prošlost“.

„Jako mi je drago što će biti na našem (’No Smoking Orkestra‘) koncertu, koji 22. oktobra u Parizu organizuje Ministarstvo kulture Srbije, a i tada ćemo razgovarati o značajnim temama“, rekao je Kusturica.

Azule je, naglašava Kusturica, pokazala izuzetno interesovanje za Srbiju, kao i da ima prijateljski odnos sa nama i blisku komunikaciju sa našom kulturom.

Generalna direktorka Uneska je svoju dvodnevnu posetu Srbiji započela u Devetoj beogradskoj gimnaziji „Mihailo Petrović Alas“, gde se upoznala sa radom škole, izuzetnim rezultatima koje postižu njeni učenici i vrlo aktivnim „Klubom za UN“, koji deluje u okviru te škole.

Azule je tom prilikom izjavila da će njena poseta biti prilika da razgovara sa predsednikom, premijerkom i ministrima Srbije o bilateralnoj saradnji, kao i o ulozi Uneska u svetu i o doprinosu Srbije u globalnoj agendi koja se tiče kulture, nauke, obrazovanja, komunikacija i informacija.

Ona je istakla mesto koje Srbija ima u globalnom programu koji Unesko sprovodi i koji obuhvata vrlo značajne teme, kao što su obrazovanje devojaka u Africi, etika u sferi veštačke inteligencije i uloga kulture u obnovi kriznih područja poput Iraka.

Azule je u pratnji ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića pogledala izložbu u Istorijskom muzeju Srbije posvećenu Prvom svetskom ratu.

Sutra će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, nakon čega će u Palati Srbija sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem otvoriti plenarnu sesiju „Medijska i informaciona pismenost u digitalnom dobu“, u okviru Međunarodnog ekspertskog sastanka o medijskoj i informacionoj pismenosti.

Ovo je prva poseta generalnog direktora Uneska Srbiji, od kada je ponovo postala samostalna država.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala