Kremlj ne isključuje novu razmenu zatvorenika sa Ukrajinom

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaRusi oslobođeni u rusko-ukrajinskoj razmeni zatvorenika iskrcavaju se iz aviona na aerodromu Vnukovo
Rusi oslobođeni u rusko-ukrajinskoj razmeni zatvorenika iskrcavaju se iz aviona na aerodromu Vnukovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova faza uzajamnog oslobađanja zatvorenika i pritvorenika između Rusije i Ukrajine je moguća, ali zahteva pripremu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ovo zahteva početak novog procesa razmene mišljenja i veoma mukotrpnog i, verovatno, dugog rada“, rekao je portparol Kremlja.

On je dodao da niko apriori ne isključuje mogućnost i svrsishodnost takvog procesa, pa je to stvar „bilateralnih kontakata“.

Peskov je dodao da predsednici Vladimir Putin i Vladimir Zelenski još uvek nisu razgovarali o vraćanju Ukrajini brodova koje je ruska pogranična služba zadržala u Kerčkom moreuzu zbog narušavanja državne granice.

Odgovarajući na pitanje da li je Rusija spremna da pod nekim uslovima preda brodove Ukrajini, Peskov je izjavio da trenutno nije spreman da razgovara o ovoj temi.

„U okviru postojećih kontakata Moskve i Kijeva ovo pitanje bi trebalo da bude postavljeno. I kada bude postavljeno — biće razmotreno“, objasnio je portparol ruskog lidera.

Peskov je naveo i da se Kremlju sviđa izjava Zelenskog o pripremi smernica za realizovanje Minskih sporazuma za rešavanje situacije u Donbasu sa preciznim rokovima.

On je naglasio da će samo puna realizacija Minskih sporazuma pomoći da se reše unutrašnji ukrajinski problemi.

Rusija i Ukrajina su 7. septembra održale istorijsku razmenu po 35 zatvorenika. Među onima koje je oslobodila ruska strana bio je Oleg Sencov, koji je povredio rusku granicu, 24 ukrajinska mornara i drugi; a ukrajinska je oslobodila urednika portala „RIA Novosti Ukrajina“ Kirila Višinskog i druge.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala