Direktor Sberbanke upozorava: Spremite se za novu krizu

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaRuske rublje
Ruske rublje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor „Sberbanke“ German Gref pozvao je javnost da se spremi za novu krizu, vezanu za pad cena energenata.

Bivši ministar ekonomskog razvoja Rusije izjavio je da se plaši izjava o spremnosti za krizu, jer se „uvek spremamo za jučerašnju krizu“.

„Ako se budemo spremali za jučerašnju krizu, mi ćemo propustiti sutrašnju. Pred nama su ogromni izazovi. Pred nama je sirovinski šok. Sirovinski šok pod nazivom —smanjenje potražnje za naftom u svetu i faktički nekontrolisano povećanje ponuda nafte u svetu“, rekao je Gref.

Prema mišljenju šefa najveće ruske banke, takva situacija će dovesti do „vrlo niskih cena nafte“, mnogo ispod 40 dolara za barel.

Gref je naglasio da Rusija za sada nije spremna za nove rizike i pozvao da se za njih već sada priprema. Kao osnovni problem koji treba rešiti, on je označio diversifikaciju ekonomije.

„Ako želimo da budemo spremni za rešavanje aktuelnih problema i dočekamo sutrašnje probleme, treba hitno početi sa efikasnim radom. Reč ’efikasno‘ je ovde kritična. Po mom mišljenju, ponovo imamo jedinstven trenutak za početak tog posla“, zaključio je Gref.

Podsetimo, prema budžetskim pravilima, svi prihodi iznad 40 dolara za barel nafte smatraju se dodatnim i odlaze u Fond nacionalnog blagostanja koji je neka vrsta garancije budžeta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala