Bugarski novinar: Objavljena dokumenta „Rusofila“ nisu dokaz špijunaže

Portal bugarskog pokreta "Rusofili"
Portal bugarskog pokreta Rusofili - Sputnik Srbija
Pratite nas
Optužnica za špijuniranje za Rusiju, koja je pokrenuta protiv lidera bugarske organizacije „Rusofili“ Nikolaja Malinova, mora se potkrepiti ubedljivim dokazima, smatra bugarski novinar i bivši generalni direktor Bugarskog nacionalnog radija Valeri Todorov.

„Optužbe za špijunažu su veoma ozbiljne. Ako se takva tvrdnja ne zaštiti ubedljivo, to će izazvati još više smeha u vezi sa ovom tragikomedijom koja se sada odigrava. Istraživanja raspoloženja (stanovništva) sprovode mnoge Vladine i nevladine organizacije, sa unutrašnjim i spoljnim finansiranjem… Dakle, razmatrati samo jedno (istraživanje) nije baš ubedljivo“, rekao je Todorov u emisiji „Bulgaria on eir“.

Prema njegovom mišljenju — sadržaj izveštaja Malinova, u kojem se govori o pravljenju sajta, analitičkog centra i stranke uz pomoć kojih bi bilo moguće širiti ideje pokreta „Rusofili“, takođe teško da predstavlja špijunsku aktivnost.

„Tako da je ta ’špijunska aktivnost‘ u okviru zakona. Drugo je pitanje da li postoji neka privredna aktivnost koja narušava pravila“, istakao je Todorov, podsećajući da je tužilaštvo takođe govorilo o ozbiljnijim postupcima Malinova, koji tek treba da se dokažu.

Novinar je izrazio i sumnju da se merama navedenim u izveštaju može na neki način promeniti geopolitički kurs Bugarske.

Novinar Asen Agov smatra da iza toga očigledno stoji nečija namera da se poveća interesovanje bugarskog stanovništva za predstojeće lokalne izbore u oktobru i privuče ih na stranu kandidata iz demokratskih stranaka, ali to može imati suprotan efekat.

Ranije je bugarsko tužilaštvo objavilo izveštaj Malinova na ruskom jeziku, u kojem predsednik pokreta govori o zavisnosti Bugarske od Sjedinjenih Američkih Država i o potrebi da se promeni geopolitički kurs zemlje. Kao mere suprotstavljanja uticaju Zapada, predloženo je stvaranje medija i partije uz pomoć kojih bi bilo moguće emitovati ideje ove organizacije. Lider organizacije je takođe zatražio pomoć ruske „VTB“ banke za kupovinu najvećeg bugarskog telekomunikacionog operatera „Vivakom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala