Vučić sa papom: Cenimo poziciju Vatikana po pitanju KiM

CC0 / Anspleš/Yan Ots / Vatikan
Vatikan - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas poglavaru Rimokatoličke crkve, papi Franji, da Srbija „izuzetno ceni principijelnu poziciju Vatikana po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije, utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava“.

Vučić je u razgovoru sa papom, sa kojim se sastao jutros u Vatikanu, istovremeno zahvalio na konstruktivnom pristupu Vatikana po tom pitanju.

Kako je navedeno na profilu predsednika Srbije „Budućnostsrbijeav“ na Instagramu, uz fotografije sa sastanka, Vučić i papa su razgovarali o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, i o regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Vučić je naglasio da je saradnja između Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje.

Predsednik je istakao da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapređuje odnose sa Vatikanom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa.

View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa Njegovom svetošću papom Franciskom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji. Predsednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa. Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava. S tim u vezi, predsednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO. „Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju. „Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje. Naša strana nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga. Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“, naglasio je predsednik Vučić. Tokom razgovora sa Njegovom svetošću papom Franciskom, predsednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Tokom susreta, Vučić je istakao da odnose Srbije i Vatikana odlikuje podudarnost stavova o značajnim međunarodnim pitanjima.

Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i o unapređenju njihovih ljudskih prava.

Sa tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom Unesko.

„Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Vatikana po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Vatikana po tom pitanju.

„Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se, i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza koji bi dodatno otežali postojeće stanje“, ukazao je Vučić.

On je poručio da Srbija nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, i to isključivo putem dijaloga.

„Međutim, prištinska strana povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“, naglasio je Vučić.

Tokom razgovora sa papom Franciskom, Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Vatikanu i papi na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala