Samanta Pauer: Blokirala sam Moskvu u UN uprkos naredbi Vašingtona

© AFP 2023 / Jewel SamadBivša stalna američka predstavnica u UN Samanta Pauer
Bivša stalna američka predstavnica u UN Samanta Pauer  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivša stalna američka predstavnica u UN Samanta Pauer u svojim memoarima tvrdi da nije postupila prema uputstvima iz Vašingtona, kada je 2016. godine glasala protiv izbora Rusije u Savet za ljudska prava, već je to učinila — zbog ličnog neslaganja sa politikom Moskve.

Prema njenim rečima — ovo je bio redak slučaj kada se naredba rukovodstva nije podudarala sa njenim ličnim ubeđenjima.

Ona je objasnila da pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN imaju prećutan dogovor da podržavaju jedna drugu prilikom izbora u Savet za ljudska prava. Zbog toga je Vašington, uprkos neslaganjima sa Moskvom, zatražio da se glasa za Rusiju.

„Ali tog dana bila sam drugačije raspoložena. Od trenutka kada sam stigla u UN, previše toga se izdešavalo, da bih mogla sebi da priuštim da ne glasam u skladu sa svojom savešću“, piše Pauerova.

Glasanje se odvijalo po regionima, a Rusija je bila u trci sa Hrvatskom i Mađarskom, za koje je bivša stalna predstavnica glasala.

Tako je Mađarska dobila 144 glasa, Hrvatska 114, a Rusija 112 glasova. Prema njenim rečima — to je izazvalo „opšti šok“.

Ona pretpostavlja da je njen glas bio presudan — da je Hrvatska dobila jedan glas manje, a Rusija jedan glas više, usledio bi drugi krug, u kojem bi Moskva pobedila uz pomoć „pretnji i podmićivanja“.

„Ovo je bio prvi put u istoriji da je Rusija izgubila velike izbore u UN“, napisala je Pauerova.

Ona je istakla da nije ispoštovala uputstva Vašingtona, zbog neslaganja sa Moskvom po mnogim pitanjima, a pre svega po pitanju situacije u Ukrajini.

Samanta Pauer je bila stalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama u periodu od 2013. do 2017. godine, za vreme predsednika Baraka Obame. Njeni memoari pod nazivom „Obrazovanje idealiste“ objavljeni su ove nedelje u Sjedinjenim Američkim Državama i odmah su ušli među prvih pet najbolje prodavanih, prema statistici kompanije „Amazon“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala