Rusija traži garancije da Zapad neće prihvatiti američke rakete na svojoj teritoriji

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva odbrane Rusije
Zgrada Ministarstva odbrane Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija ne planira da raspoređuje rakete srednjeg i kratkog dometa ni u Evropi, ni u drugim delovima sveta, sve dok se tamo ne pojavi slično američko oružje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da Moskva navodno već raspoređuje rakete sa nuklearnim bojevim glavama.

Ministarstvo odbrane je podsetilo da su SAD 18. avgusta 2019. godine izvele testiranje rakete uz pomoć univerzalnog lansera MK-41, koji se koristi u okviru američkog kompleksa PVO u Rumuniji i Poljskoj, i da su potvrdile mogućnost lansiranja kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa.

„Pritom, neosnovane optužbe da Rusija ne poštuje Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa su korišćene isključivo kao povod za izlazak SAD iz tog sporazuma. Još dok je Sporazum bio na snazi SAD su aktivno radile na raketama kopnenog baziranja zabranjenog opsega“, navodi se u saopštenju.

„Rusija nije testirala rakete srednjeg i kratkog dometa, niti ih poseduje, za razliku od SAD. Osim toga, Rusija ne planira da raspoređuje takve rakete u Evropi ili drugim regionima sveta, sve dok se tamo ne pojavi slično oružje američke proizvodnje“, dodali su u Ministarstvu odbrane.

Neosnovana je Stoltenbergova izjava da Rusija raspoređuje rakete u Evropi, nakon prekida važenja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, piše u dokumentu Ministarstva odbrane.

„U nastaloj situaciji, umesto različitih vrsta insinuacija na temu Sporazuma koji su uništile SAD, od zapadnih partnera očekujemo da čujemo uveravanja da je na njihovoj teritoriji nedopustivo raspoređivanje američkih raketa kopnenog baziranja srednjeg i kratkog dometa, na kojima Amerika već radi“, navodi se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala