Rjabkov: Rusija nakon raskida Sporazuma o raketama nije izvodila probe

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija nije izvodila nikakve raketne probe raketa srednjeg i kratkog dometa nakon raskidanja Sporazuma o likvidaciji raketa, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„U Rusiji se nisu vršila nikakva testiranja raketa srednjeg dometa i drugih sredstava koja su zabranjena Sporazumom, a koji je istekao 2. avgusta ove godine“, rekao je Rjabkov novinarima.

On je istovremeno podsetio da su Sjedinjene Američke Države testirale krstareću raketu kopnenog baziranja, koja je lansirana uz pomoć univerzalnog lansera MK-41, i to 16 dana nakon raskida Sporazuma.

„Jasno je da vreme potrebno za pripremu takvog testiranja traje najmanje nekoliko meseci, ako ne i više“, primetio je diplomata.

Kraj sporazuma o raketama

SSSR i SAD su potpisale Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa 1987. godine. Strane su se obavezale da će uništiti sve sisteme balističkih i krstarećih raketa kopnenog baziranja srednjeg i kratkog dometa. Sporazum je formalno okončan 2. avgusta, nakon što su se SAD zvanično povukle iz tog ugovora starog više od tri decenije. Potom je i predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao Zakon o obustavljanju Sporazuma.

Početkom ove godine Vašington je saopštio da istupa iz tog Sporazuma, optuživši Rusiju da ga narušava. Moskva je odbacila sve optužbe, a početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Zakon o obustavljanju Sporazuma.

Putin je, takođe, naveo da svi predlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata otvorena“, ali je i naredio da ruski zvaničnici ne iniciraju nikakve pregovore o tom pitanju. Osim toga, ruski lider je izjavio da će, ukoliko se dobiju pouzdane informacije da su Sjedinjene Američke Države završile razvoj i započele proizvodnju odgovarajućih sistema, Rusija biti primorana da započne razvoj sličnih raketa. Međutim, Putin je napomenuo da Rusija neće raspoređivati rakete srednjeg i kratkog dometa kopnenog baziranja u onim regionima u kojima ne budu raspoređene američke rakete.

Pentagon je 19. avgusta saopštio da je testirao konvencionalnu krstareću raketu kopnenog baziranja, koja je ranije bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Raketa je uspešno pogodila cilj, nakon više od 500 kilometara leta. Dejstvo Sporazuma okončano je 2. avgusta, a prema njemu su bile zabranjene rakete dometa 500 do 5.500 kilometara. Pentagon je kasnije potvrdio za Sputnjik da je testirana modifikacija krstareće rakete „Tomahavk“ predviđena za pogađanje kopnenih ciljeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala