Provokacija u Rijeci: U čast „okupatora“ istakli zastavu Kraljevine Italije (foto)

Luka u Rijeci
Luka u Rijeci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više osoba koje su za sada nepoznate policiji sinoć je istaklo italijansku zastavu na Guvernerovu palatu u Rijeci, gde se danas otvara izložba povodom stote godišnjice okupacije Rijeke.

Policija je reagovala nešto pre sedam časova i uklonila zastavu, navodi hrvatski portal „Indeks“. Nije reč o aktuelnoj italijanskoj zastavi, nego o istorijskoj zastavi Kraljevine Italije.

Policija je pronašla i propagandne letke.

​Ovaj incident se dogodio dan uoči stote godišnjice okupacije Rijeke od strane Gabrielea D’Anuncija. On je svojim pohodom na Rijeku 1919. godine označio početak italijanske okupacije, koja je završena tek krajem Drugog svetskog rata.

U dosluhu sa riječkim iredentistima, D'Anuncio je sa paravojnim formacijama crnokošuljaša umarširao u Rijeku i proglasio nezavisnu državu, pod nazivom Talijanska uprava za Kvarner.

Italijanski mediji pišu da je stotu godišnjicu okupacije Rijeke grupa italijanskih neofašista odlučila proslaviti baš ispred Guvernerove palate, a reč je o misterioznoj grupi za koju se ne zna ni ko je sve u njoj.

„Danas, sto godina nakon tih događaja, želeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji ne odustaju. Treba nam vlada koja će braniti interese vlastitog naroda i zato smo razvili trobojku u Rijeci“, poručili su članovi neofašističke grupe, uz poruku da su, inspirisani Gabrijelom D'Anuncijem, spremni da ustanu sami protiv celog sveta.

Inače, u Rijeci se danas otvara izložba pod nazivom „D’Anuncijeva mučenica“, kojom će grad prikazati šesnaestomesečnu vladavinu italijanskog začetnika fašizma Gabrielea D’Anuncija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala