Bugarski poslanik: Iza špijunskog skandala u Bugarskoj stoji Vašington

CC0 / / Glavni grad Bugarske, Sofija
Glavni grad Bugarske, Sofija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nezavisni poslanik u Narodnoj skupštini Bugarske Stanislav Stanilov, zamenik predsednika bugarskog pokreta „Rusofili“, prokomentarisao je optužbe da je rukovodstvo te organizacije špijuniralo u korist Rusije.

Prema njegovim rečima, mogući razlog za izbijanje skandala je to što su Sjedinjene Američke Države izgubile Tursku kao pouzdanog saveznika i sada ga traže u Bugarskoj.

„Pristalice ’Rusofila‘ su pod pritiskom, protiv njih se izvode napadi. To se događa uoči izbora u Bugarskoj, u vrlo posebnom trenutku za Jugoistočnu Evropu… Turci više nisu pouzdan saveznik Sjedinjenih Američkih Država, a one moraju imati teritoriju na koju bi mogle da se oslone... Izgleda da će ta teritorija biti Bugarska. Možda zato i dolaze ovi napadi“, rekao je Stanilov u intervjuu za list „Trud“.

Stanilov je istakao da „Rusofili“ ne dobijaju novac od Rusije. U suprotnom organizaciji ne bi nedostajala sredstava za održavanje svojih kongresa, iznajmljivanje vozila i održavanje kurseva ruskog jezika.

On je kazao da je neistinita informacija da su „Rusofili“ dobili pola milijarde evra za špijunažu.

„Znate da veliki novac ne može da se sakrije. Čak i ako ga prebacite na ofšor i dalje je nemoguće išta sakriti“, rekao je on.

Bugarske vlasti uhapsile su ove nedelje nekoliko članova pokreta „Rusofili“ zbog špijunaže u korist Rusije. Nakon toga je podignuta optužnica protiv predsednika pokreta Nikolaja Malinova. Istražitelji smatraju da je Malinov stupio u kontakt sa Rusima Leonidom Rešetnikovom i Konstantinom Malofejevom i da im je za naknadu od pola milijarde evra ponudio varijante za promenu geopolitičkog kursa Bugarske.

Skandal zbog izložbe u Sofiji

Stanilov je takođe prokomentarisao nedavni diplomatski skandal između Bugarske i Rusije nakon što je u Sofiji otvorena izložba posvećena oslobađanju Istočne Evrope od nacizma. Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske oštro je reagovalo na naziv događaja i, istakavši doprinos SSSR-a u pobedi nad nacizmom, pozvalo Ambasadu Rusije da ne podržava „sumnjive teze o oslobađanju“. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je u reagovanju na tu izjavu pozvala „da se ne revidira istorija“.

Prema rečima Stanilova, takva reakcija Ministarstva spoljnih poslova Bugarske može u velikoj meri da našteti izgradnji gasovoda „Turski tok“ u zemlji, kao i izgradnji elektrane „Belene“.

„Po mom mišljenju, takva reakcija Ministarstva spoljnih poslova šteti premijeru Bojku Borisovu, jer se sam Borisov nikada nije izjašnjavao protiv Rusije i (predsednika Vladimira) Putina. Borisov ne bi sebi dozvolio takav stav. Takav stav će sebi dozvoliti ljudi koji zaista žele da opstruišu interese Bugarske, uključujući one ekonomske“, zaključio je Stanilov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala