Netanijahu: Prijateljstvo sa Putinom sprečilo sukobe u Siriji

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Izraela Benjamin Netanijahu
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Izraela Benjamin Netanijahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je, uoči susreta sa predsednikom Rusije u Sočiju, izjavio da je direktan kontakt koji je ostvario sa Vladimirom Putinom omogućio njegovoj zemlji da spreči sukob sa Rusijom u Siriji.

Prema njegovim rečima — za njega su najdragoceniji direktni kontakti sa Putinom.

„Upravo to je pomoglo u sprečavanju sukoba, iskreno govoreći, gotovo neizbežnog, zbog nesuglasica između zadataka ratnog vazduhoplovstva Rusije i naših vojnih dejstava tokom operacije u Siriji“, precizirao je premijer.

Ovi kontakti doprinose i razvoju uzajamno korisnih ekonomskih veza između Rusije i Izraela, dodao je Netanijahu u razgovoru za „RBK“.

„Ta koordinacija je moguća, samo zato što se ja i predsednik Putin međusobno poštujemo. Mi zaista razgovaramo kao jednaki, otvoreno, bez ikakvog nipodaštavanja. Govorimo direktno, nazivajući stvari svojim pravim imenima“, zaključio je Netanijahu.

Pregovori Putina i Netanijahua planirani su za 12. septembar. Prema saopštenju pres-službe Kremlja — na sastanku će biti razmotrena pitanja daljeg razvoja bilateralne saradnje, a lideri dve zemlje će razmeniti mišljenja o situaciji na Bliskom istoku.

Kabinet šefa izraelske Vlade izjavio je da Putin i Netanjahu planiraju da razgovaraju o „regionalnim pitanjima, uključujući i situaciju u Siriji, sa naglaskom na jačanje mehanizama vojne koordinacije“.

Od jeseni 2015. godine između Rusije i Izraela funkcioniše mehanizam za komunikaciju, koji je predviđen da ih zaštiti od slučajnih sukoba i drugih opasnih incidenata tokom operacija u Siriji. Komunikacija se vrši između ruske vazduhoplovne baze „Hmejmim“ u Siriji i izraelskog komandno-štabnog kompleksa „Kirija“ u Tel Avivu.

Rešavanje mehanizama i procedura saradnje koju koriste ruska i izraelska vojska postala je posebno relevantna nakon rušenja izviđačkog aviona Il-20 ratnog vazduhoplovstva Rusije, koji je sirijska protivvazdušna odbrana slučajno oborila 17. septembra prošle godine, prilikom odbijanja izraelskog vazdušnog napada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala