Kijev postavlja Moskvi nove uslove zbog tranzita gasa

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaTabla na zgradi kompanije "Naftogas Ukrajine" u Kijevu
Tabla na zgradi kompanije Naftogas Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kijev će od Rusije tražiti odštetu u iznosu od 11 do 14 milijardi dolara, ukoliko „Gasprom“ bude branio svoju poziciju u vezi sa sklapanjem novog sporazuma o tranzitu gasa na postojećim uslovima, izjavio je na konferenciji u Kijevu izvršni direktor „Naftogasa“ Ukrajine Jurij Vitrenko.

„Ako se tranzit kroz Ukrajinu nastavi, onda nećemo preispitivati tarife i tada ’Gasprom‘ neće morati da nam nadoknadi taj iznos od 11 do 14 milijardi dolara. Međutim, ako budu insistirali na svom trenutnom stavu, koji će dovesti do prekida tranzita preko Ukrajine od 1. januara 2020. godine, onda ćemo ih primorati da plate i da nadoknade naše gubitke“, istakao je Vitrenko.

U oktobru prošle godine Vitrenko je tvrdio da je Ukrajina već podnela tužbu protiv Rusije Međunarodnom arbitražnom sudu za nadoknadu štete, koja je, navodno, učinjena pokretanjem gasovoda „Severni tok 2“ i zastojem ukrajinskog gasnog transportnog sistema. Kijeva procenjuje da će gubici iznositi 12 milijardi dolara. Vitrenko je tada rekao da će se raditi „samo o kompenzaciji za izgubljeni prihod od tarifa“.

Postojeći ugovori za isporuku i tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu ističu krajem 2019. godine. Za sada njihova budućnost nije sigurna. O novom sporazumu se raspravlja na trilateralnim sastancima Rusije, Ukrajine i Evropske komisije, a poslednji takav održan je u Briselu u januaru. Nova runda pregovora planirana je za septembar.

Prema rečima ministra energetike Rusije Aleksandra Novaka — Moskva je spremna da produži ugovor za tranzit gasa preko Ukrajine pod postojećim uslovima i da nastavi isporuke Kijevu.

Novak je rešavanje sudske parnice „Gasproma“ i „Naftogasa“ nazvao jednom od ključnih tačaka za postizanje sporazuma.

Arbitražni sud u Stokholmu je 28. februara doneo odluku o sporu između „Gasproma“ i „Naftogasa“ u vezi sa ugovorom o tranzitu gasa. Sud je odlučio u korist „Naftogasa“ i obavezao „Gasprom“ da isplati „Naftogasu“ 4,637 milijardi dolara za kompenzaciju, zato što nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit preko Ukrajine. S obzirom na prethodnu odluku (prema ugovoru za isporuku gasa), ruska kompanija bi trebalo da isplati manje — 2,56 milijardi dolara. „Gasprom“ je saopštio da se ne slaže sa tom odlukom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala