Iznenađujuća odluka Vrhovnog suda Severne Irske o „bregzitu“ bez sporazuma

© REUTERS / Clodagh KilcoyneIrski policajci na granici između Irske i Severne Irske.
Irski policajci na granici između Irske i Severne Irske. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U tri objedinjene pravne predstavke podnete Vrhovnom sudu Belfasta tvrdi se da će „bregzit“ bez dogovora poništiti mirovni sporazum o granici između Velike Britanije i Irske.

Međutim, Viši sud Belfasta odbacio je predstavku kojom se tvrdi da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bez dogovora potkopao mirovni sporazum o Severnoj Irskoj iz 1998. godine. Tu odluku je jutros doneo vrhovni sudija Bernard Makloski. Prema presudi, ključne odredbe tužbe su „imanentno i nepogrešivo političke“.

„Gotovo svi prikupljeni dokazi pripadaju svetu politike, nacionalne i nadnacionalne“, naveo je sudija.

Tužbu je podnelo troje tužitelja, uključujući i aktivistu Rejmonda Makorda čijeg su sina ubili rojalistički paravojnici 1997. godine.

Sudija je takođe odbacio osporavanje odluke premijera Borisa Džonsona da suspenduje Parlament Velike Britanije. Takva tužba je bila podneta i u Engleskoj i Škotskoj. Vrhovni sud Velike Britanije bi iduće nedelje trebalo da odluči da li će poništiti tu odluku.

Irski šef diplomatije o „bregzitu“ bez dogovora

U međuvremenu, irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni izjavio je u četvrtak na mitingu svoje stranke „Fajn Gael“ da bi razlaz Britanije i Unije bez dogovora predstavljao „fazu 1“ „bregzita“, dodajući da to ne bio čist „razvod“.

Prema njegovim rečima, razgovori o minimalnim proverama na granicama Velike Britanije i Irske su i dalje u toku, a vremenski okvir za sprovođenje sporazuma očigledno bi mogao da premaši datum izlaska Britanije iz EU.

© AP Photo / Peter MorrisonProtest u Severnoj Irskoj protiv "tvrde granice" zbog "bregzita"
Iznenađujuća odluka Vrhovnog suda Severne Irske o „bregzitu“ bez sporazuma - Sputnik Srbija
Protest u Severnoj Irskoj protiv "tvrde granice" zbog "bregzita"

Istovremeno, irski šef diplomatije je dodao da će Dablin biti prinuđen da zaštiti jedinstveno tržište ukoliko dođe do „bregzita“ bez dogovora.

Koveni je ubeđen da postoji obostrana želja da se dođe do novog pristupa, naglašavajući da ponovni pregovori nisu opcija na koju bi pristao Dablin.

Ipak, on je ubeđen da britanski premijer Boris Džonson želi da dođe do sporazuma, ali „postoje značajne razlike koje bi trebalo prevazići“.

Irski šef diplomatije je naglasio da će EU pozitivno odgovoriti ako Vlada Velike Britanije narednih nedelja promeni svoje stanovište u razgovorima o „bregzitu“.

„Nadam se da ćemo u narednim nedeljama videti promene u britanskoj poziciji u pregovorima, na koje će EU, prema mom mišljenju, pozitivno odgovoriti, jer ćemo pokušati da pronađemo srednju poziciju koja će odgovarati i Velikoj Britaniji i EU“, rekao je irski šef diplomatije.

Pitanje Severne Irske ostaje ključna tačka sporenja u procesu „bregzita“. Glavni izazov za London je da izbegne „čvrstu granicu“ između Severne Irske i Irske, a da istovremeno obezbedi nacionalni integritet.

Velika Britanija trebalo je da izađe iz EU 29. marta ove godine, ali su britanski parlamentarci odbacili sporazum o izlasku. Evropski savet produžio je rok za izlazak Britanije do 31. oktobra, sa mogućnošću da Britanija napusti Uniju i ranije, ukoliko parlamentarci izglasaju sporazum.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala