Rusija ima sve resurse da postane jedna od pet prvih ekonomija sveta

© Sputnik / Alexey FilippovMoskva, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije
Moskva, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je u specijalnom programu „Dijalog“ na kanalu „Rusija 24“ razgovarao sa zvaničnicima, stručnjacima i privrednicima o tome na koji način Vlada namerava da ostvari nacionalne razvojne ciljeve u privredi, socijalnoj oblasti i digitalnom razvoju. Rast ekonomije, sankcije i investicije bile su teme razgovora.

Podsetimo — nakon što je prošle godine započeo novi mandat, predsednik Rusije Vladimir Putin je potpisao dekret o nacionalnim i strateškim ciljevima razvoja Ruske Federacije za period do 2024. godine, prema kojem bi Rusija za šest godina trebalo da bude među pet najvećih ekonomija na svetu, ekonomski rast bi trebalo da prestigne svetski, a inflacija ne bi trebalo da pređe četiri odsto.

Ruski eksperti ocenjuju da su emisije poput „Dijaloga“ veoma važne, jer se uz pomoć dijaloga predstavnika vlasti, stručnjaka i preduzetnika mogu rešiti brojna pitanja.

„Veoma je važno održavati takve susrete, jer je stručno mišljenje uvek dobro čuti. Jasno je da se ne uzima u obzir samo mišljenje stručnjaka iz oblasti ekonomije, već se uzimaju u obzir i brojni drugi faktori, kao što su javno mnjenje i psihologija Rusa — kako oni doživljavaju ovaj ili onaj događaj. Stoga je stručno mišljenje ovde značajno i važno je da ono bude raznovrsno, da se uzme u obzir čitav kompleks problema, a ne samo čisto tehnokratski pristupi — šta treba postići, kakve rezultate dostići, koliko treba povećati i tako dalje. Takođe je važno uzeti u obzir psihologiju građana i to kako će se odnositi prema određenim događajima, šta će prihvatiti, a šta neće“, rekao je za Sputnjik ruski politikolog Aleksej Makarkin.

Važnost susreta vlasti i preduzetnika

On napominje da je država stavila pred sebe mnogo zadataka, a da je vrlo ozbiljan zadatak postizanje stabilne visoke stope ekonomskog rasta.

„Za Rusiju su jedan ili dva odsto ekonomskog rasta neprihvatljivo male cifre. To je, faktički, stagnacija. Zbog toga je potrebno naći odgovor na pitanje kako postići veći tempo rasta, a naročito u uslovima usporavanja svetske ekonomije. Kina usporava. Kina je, ako se setimo, pre deset godina imala dvocifren pokazatelj rasta, a sada je to nešto više od šest odsto. Indija takođe usporava. Problem je i u drugim zemljama. Evropa nije izašla iz stagnacije i potpuno je nejasno ko bi mogao da bude pokretač novog globalnog ekonomskog rasta. Stručnjaci govore o klizanju u globalnu stagnaciju, što će, naravno, uticati i na Rusiju. Na taj scenario treba biti spreman i o tome eksperti već uveliko debatuju“, kaže Makarkin.

© AP Photo / Dmitry SerebryakovMoskovski siti
 Rusija ima sve resurse da postane jedna od pet prvih ekonomija sveta - Sputnik Srbija
Moskovski siti

Ekspert istovremeno ukazuje i na druge probleme sa kojima se Rusija suočava, a tiču se tehnologija.

„Drugi momenat, veoma važan, tiče se tehnološkog zaostajanja, koje je povezano sa sankcijama koje su uvedene protiv Rusije, formalnim restriktivnim merama koje su utvrđene i neformalnim ograničenjima kada — za svaki slučaj — ne žele da sa Rusijom dele napredne tehnologije. Stoga je ovo drugo veoma veliki problem, jer od toga zavisi konkurentnost zemlje, ne samo u bliskoj budućnosti, već i dugoročno“, kaže ekspert.

Makarkin naglašava da su susreti premijera i drugih predstavnika vlasti sa preduzetnicima od velike važnosti, budući da je „biznis — praksa“.

„Preduzetnici znaju šta treba da se raditi, znaju gde treba da nađu sredstva, znaju gde su veliki troškovi i verovatno korupcija. Na kraju krajeva, biznis je aktivan učesnik ekonomskog razvoja. Dakle, postoji mnogo razloga za taj dijalog“, zaključio je on.

Medvedev je rekao da se strani preduzetnici žale na svoje vlade koje šalju signale poslovnim krugovima da ne investiraju u Rusiju, ali je istovremeno napomenuo i da im on uvek ukazuje na to da su protiv Sovjetskog Saveza uvodili sankcije desetine puta, ali da ta zemlja nijednom nije promenila svoj stav.

Rusija neće moliti Zapad da ukine sankcije

Sankcije su uvek vodile do jedne stvari, a to je da svi izgube novac, što je štetno, ocenio je ruski premijer.

On je takođe naglasio da Rusija neće prva moliti Zapad da ukine sankcije, jer ih nije prva ni uvodila, ali je spremna na pregovore, ukoliko partner napravi prvi korak. Medvedev je istakao i da se od predstavnika pojedinih zemalja čuju priče o mogućem ukidanju sankcija i da će u tom slučaju Rusija razmotriti odgovor na to.

© REUTERS / Kacper PempelNovčanice ruske rublje na deviznom kursu
 Rusija ima sve resurse da postane jedna od pet prvih ekonomija sveta - Sputnik Srbija
Novčanice ruske rublje na deviznom kursu

Komentarišući cilj Moskve — da Rusija do 2024. godine postane jedna od pet najvećih svetskih ekonomija — Medvedev je rekao da trenutni tempo ne odgovara onome čemu zemlja teži. Kako je objasnio, taj tempo ne zavisi samo od ruskih akcija, već da i situacija u svetu utiče na to, a pre svega usporavanje rasta globalne ekonomije, trgovački ratovi i sankcije koje su Rusiji nametnute.

Prema rečima Medvedeva — to ne znači da se ništa ne može uraditi i zbog toga su razvijeni nacionalni projekti.

Trenutno se priprema prognoza, a ta prognoza će uključivati dva scenarija — jedan je optimalan, a drugi složeniji. Ako se govori o optimalnom scenariju, onda se radi o tome kako postepeno dostići traženi tempo.

„Dijalog“ je zajednički projekat pres-službe Vlade Ruske Federacije i televizijskog kanala „Rusija 24“. Emisija se emituje od februara ove godine, a za to vreme u njoj je učestvovalo 11 ministara i potpredsednika Vlade. Njihovi sagovornici bili su šefovi velikih kompanija i poslovnih udruženja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala