Bugarski premijer: Činimo uslugu Evropskoj uniji

© AP Photo / Czarek SokolowskiBojko Borisov
Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski premijer Bojko Borisov umoran je od reči podrške nemačkih kolega iz desničarskih partija o ulasku Bugarske u Šengen.

Borisov je izjavio da je to rekao poslanicima Bundestaga, gde je pozvan kao specijalni gost.

„Rekao sam im: Kolege, već mi je dosadilo da slušam kako podržavate (naš ulazak) u Šengen... Vi imate problem sa Šengenom, jer između Austrije i Nemačke već postoji granica Šengena — ne može se preći (granica) bez ličnih dokumenata. Stoga Šengen više nema tu težinu o kojoj smo navikli da govorimo. Zato prestanite da mi ponavljate da podržavate naš ulazak u Šengen. Primite nas, ako nas već podržavate. Nije nam potrebno da nas tapšete po ramenu“, rekao je Borisov novinarima, napominjući da može slobodno da razgovara o ovoj temi sa kolegama iz nemačkih desničarskih stranaka.

Prema njegovim rečima, Bugarska se već dugo nalazi na prostoru Šengena.

„Jedina promena koja nas čeka nakon ulaska je da nećemo morati da pokazujemo lična dokumenta prilikom prelaska granice“, rekao je premijer, napominjući da postoji stopostotni rizik od talasa migranata.

On smatra i da Evropljani Bugarskoj čine uslugu, izražavajući svoju podršku Šengenu.

„Mi njima činimo uslugu, time što najbolje od svih izlazimo na kraj, u pogledu zaštite evropske granice… Holandija koči (naš ulazak) iz jednog razloga, a taj je razlog sebičan“, naglasio je Borisov.

Ranije je ministar spoljnih poslova Holandije Stef Blok izjavio da Bugarska još uvek ne može da uđe u Šengen, i to zbog nedovoljne zaštite spoljne granice EU i nivoa korupcije.

Borisov uverava da na bugarsko-turskoj granici nema problema sa migrantima.

Podsetimo, ranije je bugarski premijer izrazio sumnju da bi Bugarska sada trebalo da uđe u Šengen, jer bi to moglo izazvati talas migranata. Stručnjak za nacionalnu bezbednost Nikolaj Radulov smatra da je Borisov to rekao samo „zato što Bugarsku tamo niko ne poziva“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala