Aplikacije koje tajno skidaju novac sa vašeg računa

CC0 / piksabej / Pazite šta instalirate!
Pazite šta instalirate! - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Zlonamerni softver „Džoker“ u pozadini tiho klikne na oglas u sklopu aplikacije i tajno, umesto vas, obavi prijavu na onlajn servis koji se plaća, a vi ostanete bez para na računu.

„Džoker“, zlonamerni softver, nazvan po zlikovcu iz serijala o superheroju Betmenu, do sada je pronađen na 24 aplikacije za operativni sistem „Android“ kompanije „Gugl“, koje su sve donedavno bile dostupne za preuzimanje u aplikaciji „Gugl plej stor“.

Pre nego što su u kompaniji „Gugl“ uspeli da ih uklone, te aplikacije su preuzete i instalirane više od 472.000 puta. Dok se ne ustanovi da li ima još zaraženih aplikacija, teško je sa sigurnošću proceniti koliko je još uređaja potencijalno ugroženo.

Ali, jedno je sigurno. Ako ste preuzeli i instalirali neku od ovih aplikacija, odmah ih izbrišite:

Advocate Wallpaper
Age Face
Altar Message
Antivirus Security - Security Scan
Beach Camera
Board picture editing
Certain Wallpaper
Climate SMS
Collate Face Scanner
Cute Camera
Dazzle Wallpaper
Declare Message
Display Camera
Great VPN
Humour Camera
Ignite Clean
Leaf Face Scanner
Mini Camera
Print Plant scan
Rapid Face Scanner
Reward Clean
Ruddy SMS
Soby Camera
Spark Wallpaper

„Džoker“ je otkriće stručnjaka za bezbednost računara Aleksejsa Kuprinsa. Svrha mu je da uzme novac žrtvama pretplatom na razne servise koji se plaćaju, simulirajući postupak koji bi korisnik obavio pri prijavi.

U pozadini tiho klikne na oglas u sklopu aplikacije i tajno obavi prijavu kada se spoji sa veb odredištem na kojem je servis. Zatim pristupi SMS porukama žrtve i kopira poslat autorizacijski kod, kako bi dovršio postupak prijave. Sve, naravno, bez vašeg znanja i odobrenja.

Kuprins je objavio kako se potencijalne žrtve nalaze u 37 država, među kojima su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Australija, ali i države Evropske unije i Azije. Neke od zaraženih aplikacija nisu imale regionalna ograničenja.

Ako ste preuzeli i instalirali sporne aplikacije, za svaki slučaj proverite istoriju transakcija u banci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala