Američka pomoć Ukrajini — u inat Trampu

© AFP 2023 / YURIY DYACHYSHYN Američki i ukrajinski vojnici na ceremoniji povodom zajedničkih vojnih vežbi
Američki i ukrajinski vojnici na ceremoniji povodom zajedničkih vojnih vežbi  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki senator Ron Džonson je rekao da će Kongres pružiti vojnu pomoć Kijevu, čak i ako predsednik Donald Tramp bude protiv toga. Džonson je to izjavio na konferenciji za štampu održanoj sa kolegom, demokratom Krisom Marfijem, nakon nedavnog putovanju u Evropu, tokom kojeg su posetili Srbiju, Kosovo i Ukrajinu.

Prema Džonsonovim rečima, on je sa Trampom razgovarao o vojnoj pomoći Kijevu, a američki predsednik je rekao da bi evropske zemlje trebalo da vode računa o Ukrajini, jer se ona nalazi „u njihovom zadnjem dvorištu“.

Marfi je dodao da ukrajinski zvaničnici ne mogu da razumeju razloge zašto Bela kuća razmatra blokiranje vojne pomoći.

Zakon o vojnom opremanju

Prema navodima američkih medija, Tramp razmišlja o tome da se blokira dodela vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 250 miliona dolara.

Međutim, još nije jasno kako namerava to da učini, pošto će naići na ozbiljno protivljenje u Kongresu SAD, koji je ranije odobravao takva sredstva.

Tramp će se uskoro sastati s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, pa će odluku o tom pitanju možda doneti upravo nakon susreta s ukrajinskim kolegom.

Mediji navode da se pitanje vojne pomoći trenutno razmatra, a da su sredstva namenjena Ukrajini — zamrznuta.

Ruski ekspert Vladimir Vasiljev smatra da su, uprkos inertnosti američke politike po pitanju vojne pomoći Ukrajini, u ovom slučaju namere senatora povezane sa pokušajem da se radi protiv Trampa.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVojnici SAD na otvaranju multinacionalnih vojnih vežbi "Rapid trajdent 2018" u Lavovskoj oblasti u Ukrajini
Američka pomoć Ukrajini — u inat Trampu - Sputnik Srbija
Vojnici SAD na otvaranju multinacionalnih vojnih vežbi "Rapid trajdent 2018" u Lavovskoj oblasti u Ukrajini

„Kongres je u poslednje vreme mnogo toga uradio u inat Trampovoj administraciji. To je zbog predizborne godine — sledeće godine Predstavnički dom biće reizabran u punom sastavu. Međutim, postoji jedna tačka i ona je povezana s tim u kojoj meri će Kongres uspeti to da izvede. Jasno je da će ta vojna pomoć biti uključena u zakon o vojnom opremanju, a očekuje se da će administraciji biti prilično teško da odbaci taj zakon. Međutim, postoji određene nesuglasice između Predstavničkog doma i Senata i oni tek treba da postignu dogovor. Osim toga, Tramp može da uloži veto na nacrt zakona, ako nešto ne odgovara administraciji“, kaže Vasiljev.

Poligon za istraživanje obojenih revolucija

Prema njegovom mišljenju, neslaganja u SAD zbog vojne pomoći Ukrajini mogla bi da označavaju zaokret američke politike po pitanju Ukrajine.

„Moguće da su ona deo zaokreta američke politike u vezi sa ostavkom savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona. S obzirom na njegovu posetu Kijevu i Minsku, ta ostavka možda nije prejak signal, ali je ipak nekakav signal da administracija preispituje svoj stav, bar što se tiče vojne pomoći Kijevu, budući da postoji mišljenje da će veći deo te pomoći u Ukrajini biti jednostavno razgrabljen“, rekao je Vladimir Vasiliev.

Tramp je zatražio od svog tima za nacionalnu bezbednost da preispita pružanje vojne pomoći Ukrajini, kako bi se uverio da se sredstva koriste u skladu sa interesima SAD, a o kakvim je interesima reč objasnio je za Sputnjik Vadim Kolesničenko, predsednik Međunarodnog saveta ruskih sunarodnika:

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički instruktori sa ukrajinskim vojnicima
Američka pomoć Ukrajini — u inat Trampu - Sputnik Srbija
Američki instruktori sa ukrajinskim vojnicima

„Za SAD Ukrajina je poligon za istraživanje obojenih revolucija. SAD ne isporučuju najnovije naoružanje Ukrajini i neće ih isporučiti u bliskoj budućnosti. Međutim, potreba da se održi određena ravnoteža interesa koja omogućava da američka vojska bude prisutna na teritoriji Ukrajine postoji i postojaće. I u budućnosti će uvek postojati takozvana američka vojna pomoć, jer Ukrajina, kao antiruski projekat, još se nije u potpunosti ostvarila i u tom pogledu moramo biti oprezni.“

Podsetimo, od 2014. godine SAD su redovno izdvajale sredstva za pomoć Ukrajini i na to je potrošeno više od milijardu dolara. Rusija je više puta upozoravala na američke planove za isporuku oružja Ukrajini, odnosno da bi taj korak mogao da dovede do eskalacije sukoba u Donbasu.

I većina evropskih političara se protivi snabdevanju Ukrajine oružjem, jer mnogi smatraju da je to veoma rizičan i kontraproduktivan način da se izađe iz krize.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala